14 / 05 / 2024

8 soruda sosyal güvenlik borç yapılandırması! İşte tüm merak edilenler...

8 soruda sosyal güvenlik borç yapılandırması! İşte tüm merak edilenler...

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, 26 Ocak 2023 tarihli yazısında sosyal güvenlik borç yapılandırmasına ilişkin akıldaki soruları cevapladı. İşte detaylar...



İster peşin, ister taksitle ödeme imkânınız var. Yapılandırma çerçevesindeki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranı ile yenilenecek.

5- Taksitle ödemeyi tercih eden kişiler kaç taksitte ödeyebilecek?

Önceki yıllardaki prim borç yapılandırmalarında maksimum 36 ayda ödenebiliyordu. Ödemeler de 6-9-12-18 taksitler şeklinde ve 60 günde bir yapılıyordu. Bu defa 48 ay taksitle ödenebilecek. Ödemelerin de 6-9-12-18-24 ay olarak 60 günde bir ödenmesi bekleniyor.

6- Peşin ödemede avantaj sağlanacak mı?

Peşin ödeme durumunda hesaplanan borçların ödenmesinde avantaj var. Yapılandırma çerçevesindeki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Değişim Oranı) üzerinden hesaplanıyor. Eğer bu hesaplama haliyle peşin ödeme yapılırsa gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 90’ı siliniyor. Mesela, geçmişe yönelik prim borcunuz var; SGK’ya başvurup, yapılandırdınız diyelim. SGK borcunuzu hesaplayacak. Farzedelim ki, asıl prim borcunuz 10 bin TL. Yapılandırma yapmasaydınız eğer, gecikme cezası, faiziyle birlikte toplam borcunuz 25-30 bin TL’yi geçecekti. Farz edelim ki, yapılandırmada ödeyeceğiniz borcunuzun 10 bin TL’si ana borcunuz, 5 bin TL de Yİ-ÜFE hesaplanmış borcunuz. Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı silineceğinden (yani 4.500 TL silinecek) yalnızca 10 bin 500 TL ödeyeceksiniz. Önceki yapılandırmalarda borcun ilk iki taksit süresi içinde ödenmesi durumuna Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 50’si de siliniyordu. Bu yapılandırmada da benzer şekilde uygulamaya gidilecektir.

8 soruda sosyal güvenlik borç yapılandırması! İşte tüm merak edilenler...

7- Borç taksitle ödendiğinde farklı bir uygulama mı olacak?

Önceki tüm yapılandırmalarda olduğu gibi borcunu taksitler şeklinde ödemeyi tercih eden kişilere taksit sayısına göre katsayı uygulanacak. 9 taksitte, 12 taksitte ve 24 aylık taksitlerde uygulanacak katsayılar farklı şekillerde olacak, bu yüzden ödenecek tutarlar da buna göre yükselecektir. Borç yapılandırma kanun tasarısı TBMM gündemine geldiğinde uygulanacak katsayılar da kesinleşecek. Geçen yıllardaki yapılandırmalarda borcunu 6 taksitte ödeyenlere 1.09, 18 taksitte ödemeyi tercih edenlere de 1.27 katsayı uygulanmıştı. Mesela, yapılandırmaya başvurdunuz ana borcunuz üzerine Yİ-ÜFE uygulaması üzerinden gecikme zammı ve cezası da uygulandı diyelim ve toplam borcunuz 10 bin TL çıktı. Bunu da 12 eşit taksitle ödemek istediniz diyelim. 12 taksite uygulanacak katsayı oranının yüzde 1.18 olduğunu farz edelim. Toplam borcunuz 11 bin 800 TL olacak ve iki ayda bir 983 TL ödeyeceksiniz.

8- Bağ-Kur’lulara yönelik bir düzenleme olacak mı? Söz konusu düzenlemeyle Bağ-Kur’lular da EYT düzenlemesinden yararlanacak mı?

Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin durdurulması ve ihya edilmesine imkan sağlanacak. Bağ-Kur sigortalıları, geçmişte durdurulan sigortalılık süreleri sebebiyle prim borçlarını yeniden yapılandırabilecek ve bu sayede durdurulan hizmet sürelerini canlandırabilecek. Önceki yapılandırmalarda; hizmet süreleri durdurulan Bağ-Kur’lulara toplam 4 ay içinde başvuruda bulunup, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarlarını hesaplattırıp, borçlarını ilk taksit ödeme süresi içinde ödediklerinde sigortalılıkları durdurulmamış sayıldı ve bu süreler sigortalılık döneminden sayıldı, emeklilikte ise hesaba katıldı. Bu olanaktan sigortalıların hak sahipleri de faydalandı. Benzer uygulama bu yapılandırmada da uygulanacak. Bu şekilde primlerini ödeyip, sigortalılıklarını canlandıran kişiler EYT düzenlemesinden de faydalanacak.

Aile Bakanlığı’ndan kadınlara müjde üstüne müjde! Resmen açıklandı! 2023 doğum izni ücreti belli oldu!

Aile Bakanlığı müjdeleri ardı ardına verdi! Resmen açıklandı! Yeni bir sosyal destek yardımı geliyor!

2023 yılı Aile Bakanlığı sosyal destek programları belli oldu! İşte 50'ye yakın sosyal destek ödemesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön