04 / 05 / 2024

81 ilde kentsel vizyon planı hazırlanacak!

81 ilde kentsel vizyon planı hazırlanacak!

Türkiye'nin 81 ilinde kentlerin yeniden tasarlanması ve kentlerin gelişimine rehberlik etmek için Timur ve Göksu'nun kurduğu Kentsel Strateji Platformu, bölge, kent ve mahalle ölçeğinde stratejik planlar hazırlayacak...



Şehir plancısı Faruk Göksu ve Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur'un girişimiyle kurulan Kentsel Strateji Platformu, 81 ilde bölge, kent ve mahalle ölçeğinde stratejik planlar hazırlayacak. Bu planlar kentsel dönüşüme rehberlik edecek NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı Faruk Göksu kamu, özel ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği ile kentlerin geleceğini kurgulamak için kolları sıvadı. Türkiye'nin 81 ilinde kentlerin yeniden tasarlanması ve kentlerin gelişimine rehberlik etmek için Timur ve Göksu'nun kurduğu Kentsel Strateji Platformu, bölge, kent ve mahalle ölçeğinde stratejik planlar hazırlayacak.
Vizyon sunacak Platformun bir dönüşüm hareketi olmadığını, kentlerin yeniden tasarlanması için bir vizyon sunacağını dile getiren NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, "Burası sadece söylem değil eylem platformu. Bu çalışmaların neticesinde projeler hazırlanıp planlar yapılacak.Kamu ile işbirliği içinde bu konsept çalışmaların hayata geçirilmesini sağlayacağız. Bölge, kent ya da mahalle ölçeğinde şehirleri tasarlayacağız.Her kenti ya da bölgeyi kendi dinamikleri içinde ele alıp planlayacağız ve nefes alan kentler yaratmak için çalışacağız. Bu projelerin uygulanması aşamasında da takipçi olacağız" dedi.
Alt zemin oluşacak Kentsel Vizyon Platformu Koordinatörü Sıla Akalp ise, '81 kent 81 vizyon' programının ilk çalışması olan 'Malatya Vizyon Planı', kent ölçeğinde 'Edirne Kent Modeli', mahalle ölçeğinde ise 'Kağıthane Mahalle Rehberi' oluşturduklarını söyledi.
Platformla ilgili konuşan Faruk Göksu da, yaklaşık 1 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, 1999 depreminde ortaya çıkan vahim fotoğrafların bir daha yaşanmaması için herkesin üzerine büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Göksu, bu kapsamda kendilerinin de sorumluluk aldığını ve kamu-özelsivil toplum işbirliğinde kentlerin yeniden tasarlanması için alt zemini oluşturacaklar mı söyledi.
3'üncü dönüşüme girildi Büyük kentlerin 3. dönüşüm dönemine girdiğini vurgulayan Göksu, 1960 ile 1980 arasında kentleşmeyle birlikte apartman ve gecekonduların oluştuğunu, 19802000 arasında gecekonduların apartmanlaştığını ve 2000'den sonra başlayan dönüşümün pek başarüı olmadığını ifade etti.
'Gerekeni yapıyoruz' Göksu, "Dünyanın hiçbir yerinde bir kent 3 kez yıkılıp yeniden yapılmaz. Ama şu durumda 3. dönüşüm hareketi 1 ve 2'den farklı olmayacak. Biz bunun böyle olmaması için gerekli çalışmaları yapıyoruz ve bunları ilgili tüm taraflarla paylaşıyoruz" diye konuştu.


Posta

Geri Dön