Dış Piyasalar

ABD ekonomisi ticari gayrimenkul borcu ile gücünü kaybediyor...

JPMorgan’ın geçtiğimiz sene son günlerinde yayınladığı raporda, Amerikan ekonomisinin gücünün bir kısmını kaybedeceğine dikkat çekildi; fakat resesyon yerine “2024'te yumuşak bir iniş yapabilir” denildi. İşte haberin detayları...

Para politikasının etkilerinin daha geniş bir etki yaratması ve salgın sonrası rüzgarların azalması nedeni ile ekonomik büyümenin 2024'te yavaşlaması bekleniyordu. Buna göre, yumuşak iniş olarak da bilinen reel GSYİH büyümesinin bu senenin büyük bölümünde hafif genişleme ile daralma arasındaki çizgide yürümesini bekliyoruz. 2023'te beklenenden daha iyi bir reel GSYİH büyümesi olan yüzde 2.8'i izledikten sonra, 2024'te trendin altında yüzde 0.7'lik bir büyüme hızı öngörülmektedir.

dunya.com'dan Emre Ergül'ün haberine göre; GSYH'nin ana bileşenleri arasında tüketici harcamalarının bundan sonra daha yavaş bir hızda artması muhtemel mali harcamalar, 2023'te olumlu bir katkıdan mütevazı bir düşüşe geçebilir. 2023'te işletme yatırımları ve konut faaliyetlerinde görülen kayda değer düşüşler, yüksek faiz oranları nedeniyle görünüm sessiz kalsa bile 2024'te performansın iyileşmesinin temelini oluşturdu.

Haziran ayından itibaren her toplantıda 25 baz puanlık kesintiler yapılmasını ve Fed fonları hedef aralığının 2024 sonunda yüzde 4-4.25'e getirilmesini öngörüyoruz. Eş zamanlı olarak, Fed'in bilanço ikinci tur programı olan niceliksel sıkılaştırmanın da aynı seviyede kalması bekleniyor. Ayda 95 milyar dolar düzeyindeki niceliksel sıkılaştırmanın gelecek yıl ekonomiden yaklaşık 1 trilyon doların silinmesine yol açacağı tahmin ediliyor.

 

Öte yandan, hanehalkı bilançoları ve borç ödeme seviyeleri sağlıklı kalıyor. Sıkı işgücü piyasaları istihdamı ve dolayısıyla gelir düzeylerini desteklemeye devam ediyor. Çapraz akımlar göz önüne alındığında, tüketici harcamalarındaki artışın 2024 yılında genel olarak pozitif kalabileceğini, ancak 2023'e göre daha düşük bir oranda olabileceğini düşünüyoruz.

Konut sektörü faaliyeti, konut kredisi faizlerindeki yükselişin etkisiyle son 18 ayda yüzde 30-40 oranında düştü. Konut satın alınabilirlik ölçümlerinin 40 yılın en düşük seviyesinde olması ve ipoteklerin yüzde 75'inin yüzde 4 veya altında sabitlenmesiyle birlikte ABD konut piyasası fiilen donmuş durumda.  Gerçek konut yatırımı son altı çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış yıllık yüzde 12 oranında düştü. 

Bu arada, ev değerleri 2023'te sıkı arz ve tarihsel olarak düşük boş pozisyonlar nedeniyle yüzde 6 artarak neredeyse tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Son yıllarda zaten büyük olan düşüş göz önüne alındığında, yakın vadede trendler yumuşak kalsa bile konut piyasasının 2024'te 2023'e göre daha iyi performans gösterebilecek ekonomi alanlarından biri olduğunu düşünüyoruz.

Ticari gayrimenkul sektörü üzerindeki baskıların yoğunlaşması muhtemel. Uzun vadede yüksek faiz oranı ortamı ve küçük ve bölgesel bankalar arasındaki zorluklar, kredi standartlarının sıkılaşmasına ve yavaş büyümenin yavaşlamasına neden oluyor. Bu durum, tüm kredi türlerinde yaşanıyor ancak en çok küçük ve bölgesel bankaların anlamlı bir riske sahip olduğu ticari gayrimenkul sektöründe görülüyor. Bu yıl vadesi dolacak yaklaşık 550 milyar dolarlık ticari gayrimenkul borcuyla birlikte, kredi verenler ve yatırımcılar için zararların artması bekleniyor. Bunun sistemik bir sorun olmasını beklemesek de azalan borç verme faaliyetleri ve potansiyel yatırımcı kayıpları ekonomik açıdan olumsuz bir durum olabilir.

ABD'deki iki eyalette altın ve gümüşün para gibi vergiye konu olmaması için çalışma başlatıldı!

Amerika'da mortgage faizi son 7 ayın en düşük seviyesinde...

2024 konut sektörüne not: Konut satışlarını arttırmanın yolu konut kredi faizlerinin düşürülmesinden geçiyor!

Amerika'da bekleyen konut satışları yatay seyretti...