29 / 04 / 2024

ABD Merkez Bankası’ndan banka iflaslarına ilişkin kritik açıklama!

ABD Merkez Bankası’ndan banka iflaslarına ilişkin kritik açıklama!

ABD Merkez Bankası, (Fed) yaşanan banka iflasları sonrasında atılan adımlar sayesinde finansal piyasaların normale döndüğünü söyledi. Fed, "Fakat büyük mevduat çıkışları yaşayan bazı bankalar stres yaşamayı sürdürdü ve bu, ileriye dönük kredi şartları üzerinde baskı oluşturabilir” dedi.



Fed, ABD ekonomi sistemindeki mevcut durumla ilgili değerlendirmelerin bulunduğu Finansal İstikrar Raporu’nun Mayıs 2023 sayısını paylaştı.

Söz konusu raporda, bir önceki raporun yayımlandığı 2022 Kasımdan sonra 2023’te silikon Vadisi Bankası (SVB), Signature Bank ve First Republic Bank’ın faiz oranı ve likidite risklerinin kötü yönetilmesiyle ilgili tedirginliklerin neden olduğu önemli mevduat çıkışlarının ardından iflas ettiği hatırlatıldı.

ABD Merkez Bankası’ndan banka iflaslarına ilişkin kritik açıklama!

Mart ayında, bankacılık sistemindeki daha geniş yayılmaların önüne geçmek amacıyla Fed’in Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Hazine Bakanlığı’yla beraber, banka mudilerini muhafaza etmek ve hanehalklarına sürekli kredi akışını desteklemek amacıyla adımlar attığının ifade edildiği raporda “Bu adımlarla beraber bankacılık ve finans sektörünün dayanıklılığı yardımıyla finansal piyasalar normale döndü. Mart ayından bu yana mevduat akışları istikrar kazandı ama büyük mevduat çıkışları yaşayan bazı bankalar stres yaşamayı sürdürdü. Bu gelişmeler ileriye dönük kredi şartları üzerinde baskı meydana getirebilir” dedi.

Raporda, Hazine tahvil getirilerinin fazlalaşan piyasa oynaklığı yüzün mart ayında düştüğü belirtilerek hisse senedi fiyatlarının da tarihsel medyanın üzerinde kaldığının altı çizildi.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön