29 / 04 / 2024

ABD'li ekonomistten çok konuşulacak sözler: ‘Tek kurtuluş yolu ABD dolarına geçmek’

ABD'li ekonomistten çok konuşulacak sözler: ‘Tek kurtuluş yolu ABD dolarına geçmek’

Amerikalı ekonomist Steve Hanke, yüksek enflasyonla boğuşan Arjantin’in derinleşen borç tuzağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hanke, Arjantin’in tek çıkış yolunun ABD dolarını para birimi olarak benimsemek olduğunu ifade etti.



Arjantin pezosu resmen can çekişiyor. Ülke, hiperenflasyon ve dağ gibi borçlanmayla savaşırken, para birimi de son on senede ciddi değer kaybı yaşadı. Merkezi İngiltere’de bulunan global ekonomi verileri merkezi CEIC’e göre, Arjantin’in dış borcu geçen yılın sonunda 277 milyar dolara, yani, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 45’ine çıktı. Tüketici fiyatları da mayısta 2022’ye kıyasla yüzde 114 yükseldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2023’te Arjantin için 5.3 milyar dolarlık yeni bir krediyi onay verdi. Aynı IMF, geçen yıl Arjantin için daha önce başarı sağlamayan 57 milyar dolarlık bir paketin yerine 44 milyar dolarlık bir kredi programı uygulamaya koymuştu.

ABD li ekonomistten çok konuşulacak sözler: ‘Tek kurtuluş yolu ABD dolarına geçmek’

Arjantin’in farklı şehirlerinde neredeyse haftada bir protesto gösterileri düzenlenirken; dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke, Arjantin’in tek kurtuluşunun ABD dolarına geçmekte olduğuna vurgu yaptı.

Arjantin’in derinleşen borç tuzağından tek çıkış yolunun doları para birimi olarak onaylamak olduğunu ifade eden Hanke, Twitter hesabından şu tweeti attı: “IMF, Arjantin için 5.3 milyar dolarlık bir ödemeye daha onay verdi. Arjantin’in borç tuzağından tek çıkış yolu = DOLARİZASYON.”

İşte Arjantin’deki derinleşen ekonomik kriz hakkında detaylı bilgiler...


Geri Dön