16 / 05 / 2024

ABD'li ekonomistten çok konuşulacak sözler: ‘Tek kurtuluş yolu ABD dolarına geçmek’

ABD'li ekonomistten çok konuşulacak sözler: ‘Tek kurtuluş yolu ABD dolarına geçmek’

Amerikalı ekonomist Steve Hanke, yüksek enflasyonla boğuşan Arjantin’in derinleşen borç tuzağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hanke, Arjantin’in tek çıkış yolunun ABD dolarını para birimi olarak benimsemek olduğunu ifade etti.



Arjantin’in pezosu 2008 yılından beri her sene dolar karşısında değer kaybediyor. Bu durum, Arjantin’in dolar satın almasını daha pahalı duruma getiriyor.

Peso, geçen yıl yüzde 44 seviyesindeki düşüşten sonra 2023’te şimdiye kadar dolar karşısında yüzde 35 oranında düşüş yaşadı. Insider dergisinden Huileng Tan, Buenos Aires’teki durumu şu şekilde özetledi: “Arjantin’deki döviz krizi o kadar derin ki, ticari bankaların Çin yuanı cinsinden mevduat hesapları oluşturmasını onayladı.

ABD li ekonomistten çok konuşulacak sözler: ‘Tek kurtuluş yolu ABD dolarına geçmek’

Döviz krizine, Arjantin’in tarımsal ihracatını vuran ve merkez bankasının dolar rezervlerini 2016 yılı itibarıyla minimum düzeye indiren ve halen süren kuraklık sebep oldu.”

MF yöneticisi Gita Gopinath da 2023 Mart’ta gerçekleştirdiği bir konuşmada Arjantin’deki kuraklığa dikkat çekmişti: “Git gide şiddetlenen kuraklığın zorluklarına karşı, makroekonomik istikrarı muhafaza etmek, artan enflasyonu ve son politika aksaklıklarını ele almak ve temel program hedeflerine ulaşılmasını sağlamak amacıyla daha güçlü bir politika paketi lazım.”

Prof. Dr. Naci Görür’den son dakika deprem uyarısı! Bu fay kırılabilir! Tam bu şiddette deprem bekleniyor!

2023 erken emeklilikte yeni gelişme! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

Garanti BBWA’dan kırmızı alarm! 2 gün içinde bu parayı almazsanız hakkınız yanacak!


Geri Dön