Adıyaman'da depremden zarar gören evlere ilişkin önerge hazırlandı!
Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremden zarar gören evlere ve kamu binalarına, konteyner dağıtımına, yeni yapılacak evlere ve enerji borcunun affının düşünüp düşünülmediği TBMM'de konu oldu..
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremden zarar gören evlere ve kamu binalarına, konteyner dağıtımına, yeni yapılacak evlere ve enerji borcunun affının düşünüp düşünülmediğine ilişkin soru önergesi hazırları.
Sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmasını isteyen Salıcı önergesinde "Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 5,8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, deprem sonrası açıklama yapan AFAD ise depremin şiddetinin 5.5 olduğunu duyurmuş, depremin yerin 11.5 metre derinlikte meydana geldiği belirtmişti. Kandilli'nin en son depremler listesinde ise Adıyaman depreminin büyüklüğü 5.8 olarak girildi.Adıyaman'da, yaşanan şiddetli depremle ilgili Adıyaman Valisi Abdullah Erin yaptığı açıklamada, "22 kişinin yaralandığını söyledi." Ayrıca Akdamar Köyü Muhtarı Necmettin Öztürk, 250 nüfuslu köyde yaşanan deprem için 'köyümüzün yarısı yıkıldı' diyerek feryat etmişti." şeklinde açıklamalarda bulundu.
"Bölgeye yapmış olduğumuz ziyaretler neticesinde Samsat ilçesinde bir çok ev çökerken, Adıyaman merkezinde de bazı minarelerde çatlaklar oluştuğunu görmüş bulunmaktayız. Çadırlarda yaşayan yurttaşlarımızın son derece olumsuz koşullarda yaşamaya çalıştığı, çeşitli konularda (sağlık, hijyen vb.) sıkıntı çektikleri, tekrar deprem olursa telaşının yaygın olduğu ve hazırlıksız oldukları tarafımızca tespit edilmiştir." diyen Salıcı toplamda 6 soru sordu.
Salıcı'nın soruları
1 -Deprem sonrası Samsat ilçe merkezinde ve köylerinde toplam kaç ev hasar görmüş durumdadır? Hasar gören kamu binası sayısı kaçtır? Toplamda kaç ev ve kamu binası hakkında yıkım kararı vardır?
2- Yıkım başladığı takdirde vatandaşlar çadırda veya konteynerde yaşamaya devam mı edecek? Evlerde bulunan eşyaların ve gereçlerin nerelerde" muhafaza edileceği konusunda ayrıca bir çalışmanız var mıdır? Konteyner dağıtımına ne zaman başlanacaktır?
3- Yeni yapılacak evler ile ilgili olarak vatandaş tarafınızca borçlandırılacak mıdır? Borçlandırma sistemi nasıl olacaktır?
4- Kamu görevlilerin (kaymakam, öğretmen, polis vs.) Samsat ilçesinde kalacakları lojman veya yerleşim yerleri yok mudur?
5- Deprem sonrası Samsat nüfusunda çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak ne kadar azalma olmuştur? Vali tarafından vatandaşa söz verilmesine rağmen; İş-Kur tarafından Samsat ilçesinden işe alınan olmuş mudur? işe alınan var ise kaç kişidir?
6- Depremzede Samsat ilçesinde Sulama Pompaj istasyonları, elektrik enerji borcu ödenmediği için çalışmıyor. Samsat Sulama Birliği'nin Tedaş ve enerji borcu nedeniyle arazilerin sulanamadığını ve meyve bahçelerinin kurumaya başladığı bilgisi tarafınıza ulaşmış mıdır? Ulaşmış ise konu kapsamında ilgili Bakanlıkla görüşülüp "enerji borcunun affı” düşünülmekte midir?