05 / 05 / 2024

Afete karşı 3D Türkiye!

Afete karşı 3D Türkiye!

Gelecek yıl periyodik olarak havalanan uçaklara monte edilen özel kameralarla Türkiye'nin 3 boyutlu fotoğrafını çekecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyılardaki kaçak yapılaşmadan afet riski tespitine kadar pek çok sorunu çözecek...



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, uçaklara monte edilen özel kameralarla Türkiye'nin üç boyutlu fotoğrafım çekecek. Bu sayede oluşturulacak veri tabam, kentsel dönüşüm için yapı envanterinin çıkarılmasından deprem sigortası bulunmayan binalara, kıyıdaki kaçak yapüaşmalardan adres karışıklıklarına kadar birçok soruna çözüm getirecek. Bakanlık yetkililerinden alınan bügiye göre, özel kameraların monte edildiği uçaklar, nisan-ekim aylan arasında periyodik havalanarak Türkiye'yi fotoğraflayacak. Gayrimenkul sabcilan, Bakanlığın sitesinden Türkiye'deki yapı envanterini görebilecek. Yapüara ait yaş, ruhsat durumu gibi bügilerin de sisteme dahü edilmesiyle, mülk alım ve satımında şeffaflık sağlanacak. . 

2 YILA TAMAM Uygulamayla, Türkiye'deki adres kayıt sisteminde oluşan hatalar önlenecek. Kayıtlardaki bina ve adresin var olup olmadığı sistem üzerinden görülebüecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü üe Harita Genel Komutanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında 2 yüda tamamlanacak proje, 25 milyon liraya mal olacak.


Hürriyet


Geri Dön