19 / 05 / 2024

Afetzedelere devlet konutu önerisi!

Afetzedelere devlet konutu önerisi!

Afetler nedeniyle mağdur olan hak sahiplerine devlet eliyle konut yapılarak teslim edilmesi önerisi meclis gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, afetler nedeniyle mağdur olan hak sahiplerine devlet eliyle konut yapılarak teslim edilmesi önerisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Girgin, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Girgin, ''Muğla İli Menteşe İlçesi Zeytinköy Mahallesinde 06.09.2017 tarihinde meydana gelen orman yangını felaketi nedeniyle yerleşim alanında kalan 25 adet konut ve 6 adet ahır kullanılamaz duruma gelmiştir
Yaşanan yangın felaketi, Başbakanlık Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığının 16.10.2017 tarih ve 152177 sayılı Olur'u ile Menteşe İlçesi Zeytinköy Mahallesi için "Genel Hayata Etkili" kabul edilmiştir. Hak Sahiplerinin belirlenmesi amacıyla 23.0S.2018 tarihli Valilik Olur'u ile Hak Sahipliği İnceleme Komisyonu oluşturulmuştur.
Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonu 13.07.2018 tarihli kararıyla 7269 sayılı kanuna göre 25 konut sahibi ve 6 adet ahır sahibi, hak sahibi olarak belirlenmiştir'' diye konuştu.

Girgin, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Zeytinköy (köyü) mahallesi bir dağ/orman köyü ve yaşayanları da orman köylüsü olup, hak sahipleri dar gelirli ve zor yaşam şartları altında hayatını idame ettiren insanlardır. Yapılacak konutlara yönelik destek amaçlı verilen kredi tutarı, genelgesi ile belirlenen minimum 90m2 ve betonarme inşaat türünü karşılamamakta olup, hala evlerin yapımına yönelik bir anlaşma ortamı sağlanamamıştır. Yaşanan yangından sonra konut ve ahırları hasar görerek mağdur olan hak sahipleri halen yeni konut ve ahırlarını inşa edememişlerdir.''

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın soruları:

1- 7269 sayılı Yasa ve ilgili Yönetmelikler gereği Hak sahibi kabul edilen ailelerden kimsesi olmayan yaşlı, ağır hasta, fakir vb. gibi mücbir sebebi olanlara Evini Yapana Yardım ve diğer yöntemlerle verilen kredi desteği yerine Devlet eliyle konut yapılarak hak sahibine teslim edilmesine' yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır?
2- 7269 sayılı Yasa ve ilgili Yönetmelikler gereği hak sahibi kabul edilip, EYY Yöntemine göre konut yapılması kararlaştırılan aileler için AFAD Başkanlığınca belirlenen miktarda kredi verilmekte olup konut yapımı esnasında pursantaj dilimlerine göre hakediş ödenmektedir (2019 kredi miktarı:101.000 TL). Konut maliyetinin sadece bir kısmının (101.000-TL) Devlet yardımıyla karşılanması, özellikle dar gelirli hak sahiplerini mağdur etmektedir. Bu durumda EYY Genelgesinin revize edilerek Yatırım Programında ayrılan ödeneğin Çevre ve Şehircilik Birim Fiyatları üzerinden Konut maliyetinin tamamının karşılanacağı şekilde düzenlenmesine yönelik bir çalışma var mıdır?
3- Mevzuatla belirlenen inşaat alanı ve türünün, yörenin geleneksel kültürünü de yansıtan yöresel mimari ve malzeme kullanımını kapsayan yerel mimarinin genel karakteristikleri ve büyüklüklerini kapsayacak şekilde yerinde belirlenmesini içeren bir düzenleme çalışması var mıdır?


Geri Dön