28 / 04 / 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'ndan 65 yaş üstüne müjde: 60 proje değerlendiriliyor!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'ndan 65 yaş üstüne müjde: 60 proje değerlendiriliyor!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Yaşlı Destek Programı'na ilişkin açıklama yaptı. Göktaş, Yaşlı Destek Programı'nı (YADES) Türkiye genelinde yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında 60 yeni proje başvurusu alındığını aktardı. 



Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkede "yaşlı" olarak tanımlanan 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranının yaklaşık yüzde 10 olduğunu ve bu oranın 2080 yılında yüzde 25,6'ya ulaşmasının beklendiğini aktardı.

Bu oranların her 4 kişiden birinin 65 yaş ve üzeri olacağına dikkat çeken Göktaş, bu öngörüden hareketle bakanlıkça yaşlıları kapsayan evde bakım ve gündüzlü bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak, yaşlıların yerinde ve aile yanında bakımını destekleyen politikalara ağırlık vermek için birçok çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bakan Göktaş, "Hayata geçirdiğimiz aile odaklı bakımı destekleyen 'Bütünleşik Bakım Modeli' ile yaşlının ihtiyacına göre kurumsal bakım, evde bakım yardımı, evde bakıma destek ve gündüzlü bakım modellerini uyguluyoruz." ifadelerini kullandı.

 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ndan 65 yaş üstüne müjde: 60 proje değerlendiriliyor!

135 BİN 954 YAŞLIYA DESTEK SAĞLANDI

Aile odaklı yaşlı bakım hizmetlerinin, değişen demografik yapıya göre yenilenerek geliştirilmeye devam edileceğini aktaran Bakan Göktaş, yaşlıların aileleri yanında bakım hizmeti almalarını sağlamak üzere öncelik verdikleri Evde Bakım Yardımı kapsamında, yaşla bereber ortaya çıkan engellilik durumları göz önüne alınarak bu sene ocak-eylül döneminde 60 yaş ve üzeri 135 bin 954 yaşlıya destek verdiklerini söyledi.

2023 yılı temmuz-aralık dönemi için 5 bin 97 TL'ye çıkarılan Evde Bakım Yardımı kapsamında, bakıma ihtiyacı olan engelli bireyin bakımını üstlenen vatandaşları her ay nakdi ödemeyle desteklediklerini söyleyen Göktaş, "Destek sağlanan 566 bin 688 kişinin 135 bin 954'ünü 60 yaş ve üzeri kişiler oluşturuyor." diye aktardı.

 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ndan 65 yaş üstüne müjde: 60 proje değerlendiriliyor!

60 PROJE DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA

Uygulanmaya 2016 yılında başlanan ve halen devam edilen YADES'in genel bütçeden aktarılan kaynakla yaşlılık alanında gerçekleştirilen en büyük bütçeli ilk destek programı olma özelliği taşıdığını kaydeden Bakan Göktaş, şöyle devam etti:

"Yaşlıların yaşamlarını kendi evlerinde, ailelerinin yanında sürdürebilmeleri için belediyelerin evde bakıma destek ve gündüzlü bakım hizmetlerini desteklemek için hazırladıkları projeleri destekleyen YADES programı ile bugüne kadar toplam 39 milyon lira finansman desteği sağladık. 35 belediye tarafından hazırlanan 61 farklı proje ile 87 bin 629 hanede 128 bin 323 yaşlımıza ulaşarak evde bakıma destek, psiko-sosyal destek ve kültürel faaliyet hizmetleri sunduk. YADES'i ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında 27 il ve 33 ilçe belediyesinden olmak üzere toplam 60 yeni proje başvurusu aldık. 6 milyon 205 bin lira destek verilmesini planladığımız toplam 60 projenin değerlendirme süreci devam ediyor. Değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından desteklediğimiz yeni projeleri de kamuoyuyla paylaşacağız."

Hükümetten flaş emekli maaş zammı açıklaması! Emekliler şimdi bakın! Tek tek açıklandı! 

Kira zammı ne zaman açıklanacak? Ekim 2023 kira artış oranı için Gözler TÜİK'te!

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem konutları açıklaması: Yakında teslimlere başlıyoruz!


Geri Dön