14 / 05 / 2024

Alaçam'da kayak merkezi açılacak!

Alaçam'da kayak merkezi açılacak!

Valilik, Alaçam'da telesiyej ve teleferik tesisleri ile kayak pistlerinin olduğu büyük bir proje üzerinde çalışıyor...



Uzun mesafeli kayak pisti, telesiyej ile teleferik hattı yapılacak.Alaçam dünyanın en büyük kayak merkezlerinden biri olacak. 


SİT alanı olan bölgeye kesinlikle imar izni verilmeyecek. Yapılaşma ve sosyal tesisler alt bölgelerde ya da şehirde yer alacak. 


Bursa Valiliği, Uludağ'ın eteğindeki doğa harikası Alaçam'ı kış sporlarında Türkiye'nin Alpler'i yapmak için Orman ve Suişleri Bakanlığı ile işbirliği başlattı. İHA'ya açıklamalarda bulunan Bursa Valisi Şahabettin Harput, toplamda 70 kilometrelik pist imkanı bulunan Alaçam'ın dünyanın en büyük kayak merkezlerinden birisinin olabileceğini söyledi. 


Bölge ile ilgili ciddi bir çalışma içinde olduklarını bildiren Harput,' 'Burada sadece pist, telesiyej ve teleferik yapılacak. 


Yapılaşmaya açılması söz konusu değil, Bölge zaten SİT alanı, Buna izin veremeyiz' ' dedi, Alaçam'da oteller bölgesine göre 1 ay daha gazla kayak yapılabildiğini ifade eden Harput, "Burası eski kayat tesisleriyle bütünleşecek. Otel yapılaşması ve sosyal tesis yapılaşması alt bölgelerde ya da şehirde olacak. 

Köylerde yapılaşma olabilir ama o da butik otel çerçevesinde. Dünyanın pek çok yerinde de Uludağ'da olduğu gibi kayak pisti ile otellerin aynı yerde değil. 


Biz Uludağ'da geçtiğimiz yıllarda biraz plan dışına da çıkmak suretiyle böyle bir yanlış yaptık, Aynı yanışlı burada yapmayacağız, Her şey yeşille güzel. Bu yeşili korumalıyız. Alaçam için tarih veremiyorum ama hassas dengeler üzerinde projeye start verildi. Bunun geri dönüşü yoktur" diye konuştu. 


Vali Harput, mevcut haliyle Uludağ'da uzun mesafeli pistler bulunmadığını ve bunun da dünya ölçeğinde büyük organizasyona cevap veremediğini söyledi. İmar uygulamaları ile ilgili daha önceki dönemlerde meydana gelen kaçak yapılaşmalar dolayısıyla Uludağ'ın zarar gördüğünü ifade eden Harput, Uludağ'ı çok daha etkin kullanmak için ciddi adımlar attıklarını sözlerine ekledi. 


Bu arada Alaçam'daki pistlerin toplamda 70 kilometreye uzunluğa ulaşabileceği, 14 adet lift ve 36 pist yapılmasının hedeflendiği öğrenildi. 11 milyon metreküp kayak alanı bulunan bölgede direkt kayışlarda 6 kilometre, slalomlu kayışlarda 16 kilometre olmak üzere Türkiye'de bulunmayan uzunlukta toplamda 70 kilometrelik pist uzunluğu hedefleniyor. 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön