16 / 05 / 2024

Almanya işçi alımı başvuru şartlarında devrim niteliğinde değişiklik! Sistem baştan sona değişti!

Almanya işçi alımı başvuru şartlarında devrim niteliğinde değişiklik! Sistem baştan sona değişti!

İşçi açığının daha da büyümemesi için kolları sıvayan Almanya, kısa süre içinde işçi alımına başlayacak. İşçi alımında şartların da değiştiği öğrenildi. Peki, Almanya işçi alımı şartları neler ve Almanya iş başvurusu için gerekenler neler? İşte detaylar...



EN AZ İKİ YILLIK İŞ TECRÜBESİ

Türkiye’den Almanya'ya gitmek isteyen nitelikli çalışan, bunu Türkiye'den aldığı sertifika (mezuniyet belgesi, ustalık- kalfalık belgesi, mesleki oda kaydı vs.) ile kanıtlayabilecek. Minimum iki senelik iş deneyimi aranacak.

DİPLOMA DENKLİĞİ KALKIYOR

Şu ana kadar Almanya'da çalışmak isteyen kişilerden diploma denkliği isteniyordu ama artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek ve tek koşul, eğer öğrenim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve aylık garantisi olacak.

PUAN SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK

Her bireyin işe alımında puan sistemi uygulanacak ve Almanca ve İngilizce bilinmesi artı puan getirecek.

Mesleki tecrübe, başka bir artı puan ve Almanya ile bağı olmak bir başka artı puan yerine geçecek ve aynı zamanda kişinin yaşı ve işgücü potansiyeli de puan olarak ölçülecek. 1960'lı yıllarda olduğu gibi, Türkiye'de sağlık testi veya diş kontrolü yapılmayacak.

Almanya işçi alımı başvuru şartlarında devrim niteliğinde değişiklik! Sistem baştan sona değişti!

İŞÇİLER İŞ YERİNDE DENENECEK

Çalışmak isteyen kişiler, gerekirse haftada 20 saatten az olmamak şartıyla işyerinde denenebilecek ve bu deneme süresi 15 gün olacak. Deneme çalışması, özellikle yüksek talep gören meslekler için geçerli olacak.

FAZLA ŞART ARANMAKSIZIN 8 AYLIK ÇALIŞMA İZNİ

Bazı konularda, çok fazla koşul olmadan 8 aylık çalışma izni verilecek ama en önemlisi bu çalışanlar sendikalı olacak. Toplu sözleşme hakkı olacak ve ilk günden itibaren sosyal güvenlik primleri yatırılacak.

YAŞ ŞARTI

45 yaşını aşmış olanların geldikleri ülkelerdeki emeklilik haklarına bakılacak ve uzun süre prim ödemişlerse, bu artı puan olacak ve eğer puanlama sistemine göre yüksek yaş, artı puan getirmese bile mesela iyi dil bilme, aranan meslekte uzman olma durumunda yüksek yaş sorun olmayacak.

2023 TOKİ Arnavutköy, Başakşehir ve Esenler kura çekilişi ne zaman?

SGK’da EYT mesaisi! Ücretler tam iki katına çıkarıldı!  Çalışanlar ne kadar alacak?

Merkez Bankası geçen yıl toplam ne kadar para bastı?


Geri Dön