30 / 04 / 2024

Alternatif turizm pastası büyüyor!

Alternatif turizm pastası büyüyor!

'Her şey dahil'den sıkılan alternatif tatil arayanların gözde mekanı Olimpos turistelerin ilgisini çekiyor. 'Alternatif tatilin' toplam pastadaki payı yüzde 5. Türkiye'de alternatif turizmin büyümesi için bölge halkı da yoğun çaba gösteriyor.



Alternatif turizmin merkezi olarak adından söz ettiren Akdeniz'in cennet parçası Olimpos, çekim merkezi olmaya devam ediyor. Türkiye'de yüzde 5 oranında olan alternatif turizmin büyümesi için bölge halkı da yoğun çaba gösteriyor. Olimpos'un dünyaya tanıtılmasında emeği yadsınamaz kişilerden olan Kadir’in Ağaç Evleri’nin sahibi Kadir Kaya ile Olimpos ve bölge turizmi hakkında sohbet ettik. Kendisini 'turizm Donkişot'u olarak tanımlayan Kaya, Olimpos'taki tatil anlayışının gün geçtikçe popülerleştiğini söyledi. 1983'de Kadir Kaya tarafından Kadir'in Ağaç Evleri ismiyle ilk pansiyonuna kavuşan Olimpos, artık sayısız ülkeden gelen insanların dinleme yeri olarak öne çıkıyor. Yabancı basının dünyanın en iyi turizm destinasyonları arasında gösterdiği Olimpos, güneş-deniz turizminin yanı sıra doğa sporu yapmak istiyenlerin de uğrak yeri oluyor. 


Şirketler ortaklık peşinde 


Yıllık 200 binden fazla turiste ev sahipliği yapan Olimpos'un dünyaya iyi pazarlanması gerektiğini altını çizen Kaya, "Bölgesel tanıtım yapılmalı. Herkes taşın altına elini koyacak. Bakanlık da bölgesel çalışmaları yoğunlaştırmalı" dedi. Kaya'nın yarattığı alternatif tatil anlayışı, uluslararası şirketlerin de gözdesi durumunda. Bir çok şirket Kaya'nın yarattığı konsepte ortak olmak için kesenin ağzını açmış ancak Kaya bu konudaki tavrının net olarak ' hayır' olduğunu söylüyor. 


Ekoturizm çiftlikleri geliyor


Bir iki yıl içinde Türkiye'de turizm alanında başka bir vizyon daha açmayı düşündüğünü ifade eden Kadir Kaya, ekoturizm adını verdiği çiftlikler kuracağını söyleyerek yeni konsepti şöyle anlattı: Kurduğumuz çiftliklerde insanların doğayla bire bir temas kuracağı alanlar yaratacağız. Stresli yaşamlarından uzaklaşmaları için ayaklarını toprağa basacaklar ve kendi sebzelerini, meyvelerini toplayacaklar. Hem şehir hayatından farklı bir yaşam yaşayacak ve tatil yapacaklar. Bu bir çeşit meditasyon, tedavi gibi bir tatil olacak.  


Akşam




Geri Dön