17 / 05 / 2024

Altın yatırımcısını 2023'te neler bekliyor? Altın fiyatları fırlayacak mı?

 Altın yatırımcısını 2023'te neler bekliyor? Altın fiyatları fırlayacak mı?

Altın fiyatları için 2023'de iki senaryo var. Her iki senaryoda da altın fiyatları 2022'den daha iyi bir seyir izliyor. Ekonomik durgunluk ve enflasyon senaryosunda ise altın fiyatları katlanarak artıyor!



Analistlere göre altın fiyatlarının önündeki en büyük engel güçlü dolar, yani Amerika Merkez Bankası Fed'in faiz politikası. Fed Mart ayından Aralık ayına kadar toplam 425 baz puan artırarak izlediği olağanüstü şahin politika ise altının önünü kesti. Analistler bu durumun 2023 yılında tersine dönmesi için Fed'in faiz artışlarında bir gevşemenin olması gerektiğini belirtiyor.

ABD dolarının güçlenmesi ve ABD Hazine getirilerinin yükselmesi küresel çapta altın fiyatlarını geriketti. Çin'in Covid önemleri de dünyanın en önemli altın tüketicilerinden birinin talebini engellemiş oldu. 2022 yılını bu dalgalı seyir ve belirsizlik içinde yaşayan altın, 29 Eylül, 21 Ekim ve 3 Kasım'da "üçlü dip" yaptıktan sonra yüzde 13'lik bir ralli yaptı. Ancak altın ve ABD doları güçlü bir negatif korelasyona sahip. Analistler Kasım ayında büyük traderların vadeli altın işlemlerinde kısa pozisyondan uzun pozisyona geçtiğini ve 2023 yılı için daha iyimser olduğunu belirtiyor.

BİRİNCİ SENARYO

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön