17 / 05 / 2024

Aman dikkat! İstanbul’da kiracıları evden çıkarmak için başvurulan akılalmaz yöntem herkesi şaşkına çevirdi!

Aman dikkat! İstanbul’da kiracıları evden çıkarmak için başvurulan akılalmaz yöntem herkesi şaşkına çevirdi!

İstanbul’da konut sahipleri, konutlarını daha yüksek fiyattan kiralamak amacıyla akılalmaz yöntemler denemeye başladı. Ev sahipleri, mevcut kiracılarına evi boşaltmaları için para teklif etmeye bile başladı.



KİRALARA HOLLANDA MODELİ ÖNERİSİ

Türkiye'de konut açığı olduğunun altını çizen Ağaoğlu, "Son zamanlarda ülkemizde oldukça büyüyen bir konut açığı meydana geldi ve bu da konut kiralarını ve konut fiyatlarını oldukça yükseltti. Mesela Kanada'da yabancıya konut satışı yasaklarken, Hollanda'da kiralara bir üst sınır getirildi. Şu anda kiralar o kadar yükseldi ki insanlar 8 bin 500 TL asgari ücret alıyor ama 10 bin TL’den aşağı kiralık ev bulamıyor. 2022’de hükümet bir karar alarak kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırması bir çözüm olmadı ve bu durumda bazı konut sahipleri kendi evinde 3 bin TL’ye oturan kiracıyı çıkaramayınca, “Yanındaki 10 bin TL’ye oturuyor ve ben bunu çıkarayım” diyor. Ayda 7 bin TL ekstra para sağlarım ve bu sayede bir kazancı da 12 ayda 140 bin TL olur. Orada belli bir miktar parayı kiracıya teklif eden konut sahibinin amacı o verdiği parayı birkaç ayda yeni kiracıdan çıkartmak oluyor. Bazı emlakçılar da bu konuyu irite ediyorlar. Yani ev sahipleri diyor ki, “Sen 3 bin TL’ye oturttuğun kiracıyı çıkart. Ben sana bir hafta sürmez onun 4 katı fiyattan başka bir kiracı bulurum.”

Aman dikkat! İstanbul’da kiracıları evden çıkarmak için başvurulan akılalmaz yöntem herkesi şaşkına çevirdi!

Bu noktada kiralarda bir alt sınır bulunuyor ve Türkiye’deki yasal mevzuat alt sınır belirlemiş. Belediyelerin emlak vergilerine emsal teşkil eden matrahın yıllık kira ücretinin yüzde 5'inden aşağı olmaması gerekiyor ama bir de üst sınır getirilsin istiyoruz. Mesela, yüzde 6 oranında üst sınır getirilirse belediyedeki rayiç bedel bir milyon ise orada 60 bin TL yıllık kira bedeli, 12'ye böldüğünüz zaman aylık 5 bin TL olur ve böyle bir üst sınır getirilmesi gerekiyor. Bu uygulamayı Hollanda'da yaptılar ve birtakım kriterler belirlediler. Semte göre, kaç odalı, kaç metrekare olduğuna göre, konforuna göre kiralara üst sınır getirildi ve bu durumda ülke olarak hele yaşadığımız deprem ertesinde artan ev ihtiyacını da gözeterek bizim daha insaflı davranmamız lazım. Hepimizin elimizi, cüzdanımıza değil, vicdanımıza koymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

SGK’dan kritik duyuru! Son tarih 31 Mart! Acele edin!

Son dakika! Teknoloji tutkunlarına güzel haber! O karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Altında her tahmini doğru çıkan uzman isimden çok heyecanlandıran tahmin!


Geri Dön