27 / 04 / 2024

Anayasa Mahkemesi'nden emsal mülkiyet hakkı kararı!

Anayasa Mahkemesi'nden emsal mülkiyet hakkı kararı!

Ankara’da önce kentsel rekreasyon alanı, ardından da ticari alan ilan edilen arsa için görülen davada Anayasa Mahkemesi mülkiyet hakkının ihlal edildiği yönünde karar aldı.



Belediyelerin sıklıkla kullandığı ‘hukuki el atma' yoluyla vatandaşın gayrimenkulüne el koyma uygulaması Anayasa Mahkemesi tarafından frenlendi. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Anayasa Mahkemesi, kamulaştırma ödememek için  Ankara  Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) hukuki el atma yöntemiyle 2013'te el koyduğu vatandaşın arazisinde mülkiyet hakkının ihlal edildiğine yönelik karar aldı. Karar hala süren binlerce dava için emsal karar niteliği taşıyor. 

Anayasa Mahkemesi nden emsal mülkiyet hakkı kararı!

TAZMİNAT İSTEDİ

ABB tarafından, Yenimahalle İlçesi Yuva köyünde yer alan ve tamamı vatandaşlara ait olan 45 bin 656 metrekarelik alanı 1997'de kentsel rekreasyon alanı ilan edildi. Arsada hissesi bulunan bir vatandaş, kamulaştırmasız el atma sebebiyle kendisine tazminat ödenmesi talebiyle dava açtı. Vatandaş davayı 2012'dekazandı. Fakat belediye de bu dava aracılığıyla mahkemeden arsadan bir miktar payı kendi adına kaydettirilmesi yönünde karar aldırdı. Arsanın tapuya tecili 1 Ağustos 2013 tarihinde yapıldı.


Geri Dön