14 / 05 / 2024

Aniden borç sahibi olabilirsiniz! Kimsenin bilmediği gerçek ortaya çıktı

Aniden borç sahibi olabilirsiniz! Kimsenin bilmediği gerçek ortaya çıktı

Mal varlıkları kaldığı gibi borçlar da ölen kişinin mirasçılarına kalıyor. Bu durumda reddi miras yapan pek çok kişi, ret süresini bilmediğinden bu haktan mahrum kalıyor. Uzman isim mirası reddedenin miras bırakandan önce ölmüş gibi sayıldığına dikkat çekerek bilinmeyen bir detayı açıkladı.



REDDİ MİRASTA 3 AY UYARISI

Mirasın, ölen kişinin yani miras bırakanın alacaklarının ve borçlarının mirasçıya geçmesini ifade ettiğini dile getiren Avukat Selen Karataş, “Mirasçılar aynı zamanda miras bırakanın borçlarından da sorumlu olur. Mirasçılar miras bırakanın borçlarından müteselsil olarak ve yalnızca miras bırakanın terekesi ile değil Türk Medeni Kanunun 599. maddesi uyarınca kendi şahsi malvarlıkları ile de sorumlu hale gelirler. Miras bırakanın borçlarından sorumlu olmak istemeyen veya malvarlığının kendisine intikal edilmesini istemeyen mirasçılar; mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten itibaren 3 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesine yazılı ya da sözlü olarak beyanda bulunarak mirası reddedebilirler” ifadelerini kullandı.

KALAN BORÇLARDA İCRA TAKİBİ SÜRECİ

"İcra İflas Kanunun 53. maddesi gereğince; miras bırakanın ölümü üzerine mirası kabul ya da ret süresi olan 3 aylık sürede miras bırakanın borcundan dolayı mirasçılar aleyhinde icra takibi yapılamaz” diyen Avukat Selen Karataş, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 2016/22559 esas 2017/13747 sayılı kararını aktardı:

“Murisin ölümünden sonra üç aylık mirası ret süresi dolmadan icra takibine mirasçılar aleyhine geçildiği anlaşılmakla, takip borçlusu olan mirasçının İİK 53 maddesine aykırı olarak başlatılan bu takibi süresiz şikayet yolu ile iptal ettirme hakkı bulunmaktadır."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön