02 / 05 / 2024

Ankara dev yatırımlarla kısa sürede değerlenecek!

Ankara dev yatırımlarla kısa sürede değerlenecek!

Başkentin önde gelen gayrimenkul uzmanlarından Akça Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Akça, dev yatırımlarla Ankara'nın kısa sürede daha da değerleneceğini söyledi.



Ankara'da gayrimenkul ve inşaat sektörünü SABAH Ankara'ya değerlendiren Akça Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akça, gayrimenkul sektörünün gelişimini etkileyen parametreleri anlattı. Bu parametrelerin ülke ekonomisinin gidişatı ve kentsel faktörler olduğunu belirten Akça "Ankara kentsel faktörler açısından önemli avantajlara sahiptir. Anadolu'nun kesişme noktasında olması, başkent oluşumuz, raylı ulaşımın odak noktasında yer almamız gibi avantajların yanı sıra;  Ankara  inşa edilen kentsel gelişim odaklarıyla gayrimenkul ve inşaat sektöründe diğer şehirlerden bir adım öne çıkıyor. Ankara'nın değişik bölgelerinde belirlenen ve hayata geçirilen kentsel gelişim odağı özelliğine sahip projeler, orada adeta bir dinamo etkisi oluşturuyor. Bunu somut olarak ifade edecek olursak, Ankapark, Göksu Park, Dikmen Vadisi gibi projeler tam da ne anlatmak istediğimi örneklendiren projelerdir. Göksü Park projesinin Eryaman'a hayat verdiğine ve burada sektörü şahlandırdığına hepimiz şahidiz" dedi. 


Ankapark'ın Ankara'ya nasıl bir değer katmasını bekliyorsunuz? 

100 bin metrekare kapalı alan, 1 milyon 100 bin metrekare açık alan olmak üzere toplamda 1 milyon 200 bin metrekare ile dünyanın en büyük tema parklarından biri inşa ediliyor. Bu da Ankara'ya ayrı bir değer katacak. Hatta şimdiden Anadolu Bulvarı aksında konut ve işyerleri inanılmaz değer kazandı. Şimdi ise yapılacak yeni otogar projesi ve İmrahor vadisi rekreasyon projesi Çankaya-Mühye- Karataş tarafı gayrimenkul sektörünün yeni gözdesi olacak. Yerel idareler şehri imar etmez ihya eder. Sayın Melih Gökçek de tam anlamıyla bunu yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yaptığı projelerle bölgedeki yatırımları tetikliyor. Gökçek'in planladığı ve hayata geçirdiği her proje o bölgede adeta domino etkisi yaratıyor. Bu da Ankara'da sektörün dinamik olmasını sağlıyor. 


Kentsel dönüşüm sektörü nasıl etkileyecek?

Kentsel dönüşüm çok geniş ve önemli bir konu. Eğer bu süreçte, doğru ilerlenirse tüm şehirlerimiz ihya olur. Dönüşüm alt yapıdan, ulaşıma birçok parametreyi içinde barındırır ve kentsel tasarım disipliniyle, bütüncül olarak ele alınmalıdır. Sadece binaların dönüşümü olarak ele alınırsa, yanlış olur. Yani binaların dönüşümüyle kentler dönüşmez. Şehirdeki dönüşüm alanları ada bazında ele alınmalıdır. Münferit bina yıkımlarıyla kentsel dönüşüm sürecini doğru işletemeyiz. Bildiğim kadarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da bu anlattığım çerçevede sürecin daha doğru işlemesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. 


Ankaralı yatırımcılara tavsiyeleriniz nelerdir? 

Bu da çok uzun bir konu. Tabii burada benim bir otorite olmadığımı da ayrıca belirtmek isterim. Ama sektörden biri olarak kişisel tavsiyelerimizi söyleyecek olursak: Birincisi inşaat sektöründeki yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli konu doğru projedir.


Peki doğru proje nasıl ortaya çıkar? 

İşte işin en önemli kısmı, tam da burasıdır. Yatırımcı proje aşamasında, hatta proje öncesi etüt aşamasında bizlerle masaya oturmalıdır. Yani, gayrimenkül uzmanlarıyla, proje ekibini aynı anda masaya oturtmalıdır. Biz Akça Gayrimenkul olarak yatırımcılarla proje aşamasından itibaren çalışmayı doğru buluyoruz. Müteahhit yatırım yapacağı bölgede talebe uygun nitelikte arz oluşturmazsa hüsrana uğrayabilir. Mesela yatırım yaptığınız bölgede 1+1 konutlara talep yoksa, daha fazla kar ediyor diye alıcıya bu tip daireleri zorla satamazsınız ve projeniz başarısız olabilir. Ya da yatırım yapılan bölgede doğru değerleme yapmadan satışa çıkarsanız yine hüsrana uğrayabilirsiniz. Bu yüzden yatırımcılar proje aşamasında bizle bir araya gelip doğru projeyi ortaya çıkartmalılar. 

Murat Akça: Müşteriye kalite vaat ediyoruz


Şu an devam eden projeleriniz hangileri? 

Biz Akça Gayrimenkul olarak şu an Anadolu Bulvarı üzerinde gerçekleştirilen Wings Ankara projesinin satışını üstlenmiş bulunuyoruz. Satışını üstlendiğimiz projenin, konumunun ve inşaat kalitesinin sağladığı avantajlar var. Bu da huzurlu bir şekilde müşterilerimize satış yapmamızı sağlıyor. Wings Ankara'da yatırımcı ile proje aşamasından beri çalıştığımız için beklemediğimiz bir sürpriz ya da aksilik yaşamıyoruz. Bu projede, müşterilerimize sunduğumuz fiyat ve ödeme seçenekleriyle alırken kazanmayı ve kaliteyi vaat ediyoruz. 


Sabah Ankara


Geri Dön