14 / 05 / 2024

Araba fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Araba alacaklar elini çabuk tutsun

Araba fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Araba alacaklar elini çabuk tutsun

Araba fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme. Araba fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Araba fiyatlarıyla ilgili otomotivciler harekete geçti. Araba fiyatları için otomotivciler 20 yıllık yeni yol haritasının detaylarını anlattı.



Yatırımları cazip kılmak için üretimin en az yüzde 15'inin iç pazarda satılması gerektiğini ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti: "İşte bu yüzden iç pazarı büyütmemiz önem taşıyor.Nüfusa ve yaş ortalamasına baktığımızda gerçek potansiyelimizin çok gerisindeyiz. ODD olarak sektörle ve kamuyla bunları paylaşacağız.

Akademisyenlerle bir araya gelip bu yol haritasını oluşturup, takibini yapacağız. Cari açığın kapanmasına katkı sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Tek ihtiyacımız sektörü yol haritasıyla ileriye taşımak."

3-5 Ay Sıra Var

ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, "Geçen yıl yaşanan sıkıntıların devam etmesiyle birlikte enflasyonist bir ortamdan geçiyoruz ve kurların yanı sıra vergi kaynaklı çarpan etkisiyle fiyat istikrarında sıkıntılar sürüyor.Birkaç yıl öncesine göre fiyatlar şaşırtıcı boyuta gelmesine rağmen yüksek taleple birlikte otomobilde 3-5 aylık bekleme süreleri var.

Araba fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Araba alacaklar elini çabuk tutsun

Lüks Değil İhtiyaç

Bu da bize otomobilin, yani mobil olmanın gerçekten bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bazı markaların bazı modellerinde aydan aya rahatlamalar olsa da sektör genelinde sıkıntılar devam edecek gibi görünüyor" dedi.

Hammadde fiyatları, artan lojistik maliyetleri, döviz kurlarının yeniden yükselişe geçmesi sıfır ve ikinci el araç piyasasına zam olarak yansımaya devam ediyor. Yılın ilk altı ayında sıfır araçlarda artış yüzde 50’leri bulmuş durumda. Markaların yayımladıkları fiyat listelerine göre son iki ayda sıfır araç fiyatları 150 bin lirayı aşan zamlarla karşı karşıya kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise geçen yılın ilk 5 ayında 1 milyon 772 bin 105 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil pazarı, bu yılın aynı döneminde 2 milyon 456 bin 879 adet oldu. Rakamlar sıfırdaki bulunurluk sorunu nedeniyle alıcıyı ikinci ele yönlendirdiğini gösteriyor. Ancak ikinci el piyasasında da fiyatlar sıfır aracı sollamış durumda. Sektör temsilcileri ikinci el otomobilde Ocak-Haziran dönemi arasında fiyat artışının ortalama yüzde 60 olarak gerçekleştiğini bildiriyor.

Sıfır ve ikinci el araç piyasasındaki bu yükselişin nereye kadar süreceğini, araç fiyatlarında balon olup olmadığını ve otomobil piyasasındaki son durumu Mynet’e değerlendiren Otomist Otomotiv Genel Müdürü Savaş Açıkgöz, fiyatların yükselmeye devam edeceğini ifade etti.

Yükseliş Devam Edecek


Geri Dön