04 / 05 / 2024

Araç sahipleri Dikkat! Bakanlıktan yeni akaryakıt Kararı!

Araç sahipleri Dikkat! Bakanlıktan yeni akaryakıt Kararı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan yeni kararla akaryakıt sektöründe göze çarpan kayıt dışılığın önüne geçilecek. 



 

Devlet tarafından düzenlenmeyen veya resmi kayıtlarda veya istatistiklerde yer almayan ekonomik faaliyetleri ifade eder. Bu, uygun lisanslar veya izinler  olmadan faaliyet gösteren işletmeleri, masanın altında ödeme yapan ve vergi ödemeyen çalışanları veya devlete bildirilmeyen işlemleri içerebilir. Kayıt dışılık, devletin vergi geliri kaybına neden olabileceği gibi kayıtlı ekonomi içinde faaliyet gösteren işletmeler için de haksız rekabet yaratabilir. Ayrıca bireylerin sosyal güvenlik yardımlarına veya diğer devlet yardımlarına erişimini zorlaştırabilir.

Araç sahipleri Dikkat! Bakanlıktan yeni akaryakıt Kararı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Akaryakıt Kararı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile alınan karar neticesinde akaryakıt için yeni gelişmeler planlanıyor. Kayıt dışılığın önüne geçilmesi için adına yeni  uygulamaya geçmek için hazırlıklar yapıldı.

İlk olarak ticari araçlara uygulanacak olan düzenlemenin 2023 senesinin bitimine kadar yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonundaki ödeme kaydedici cihazların değiştirileceği bilgisi söylendi. Taşıt tanıma sistemi haricinde dışarıdan hiçbir müdahalede bulunulmayacak.

Paylaşılan bilgiler ışığında ilk olarak ticari araçlarda uygulanacak olan uygulama ile beraber TUBİTAK ve TSE aracılığı ile yapılan testlerden geçen yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici, istasyonlarda kullanılmak üzere amade hale getirilecek. Harici müdahalenin edilmeyeceği ve mali hafızalara kaydedilen verilen anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılacağı belirtildi.

 


Geri Dön