02 / 05 / 2024

Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında zam yapılacak!

Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında zam yapılacak!

Zorunlu trafik sigortasında yeni bir dönem, trafik sigortası primlerinde artışlarla başlıyor. Zorunlu Trafik Sigortası'nda prim sistemi değişiyor ve bir dizi zam üst üste gelmeye başladı. İşte detaylar...



1 Mayıs'ta, trafik sigortası için yeni bir dönem başlıyor ve 26 milyon araç sahibi, ödenecek primlerinde değişikliklerle karşı karşıya kalacak. Ayrıca, yeni hasar basamak sistemi de uygulamaya girecek. İstanbul'da hasarlı sürücüler, trafik primlerini 17.598 TL'ye yükseltecekken, hasarsız sürücülerin ödemesi gereken fiyat 2.933 TL'ye düşecek.

Bu yeni düzenleme, Mayıs başında trafik sigortası ödeyecek olan 26 milyon araç sahibini etkileyecek ve aynı zamanda yeni hasar basamak sistemi de uygulanmaya başlayacak.

Sigorta şirketleri, geçmişte trafik sigortası primlerini her ay yüzde 4.75 oranında artırma hakkına sahipti. Ancak 1 Mayıs itibariyle bu oran yüzde 2'ye indirildi. Bu değişiklik, sene sonuna kadar trafik sigortası primlerinde yüzde 16'lık bir artışa yol açacak.

Buna ek olarak, sigorta şirketlerine nisan ayındaki trafik sigortası primlerinde bir kereliğine olmak üzere yüzde 5 artış yapma hakkı tanındı. Dolayısıyla, Mayıs ayında bir kereliğine yüzde 5 artış yapılacak ve sonrasında aylık yüzde 2'lik artışlar devam edecek. Eğer araç şirket üzerine kayıtlı ise, primlere yüzde 20 daha eklenerek toplam artış yüzde 27'ye ulaşacak.

Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında zam yapılacak!

Hasar tablosu için sıfır basamakta prim artışı %200

Yeni bir yönetmelikle beraber, hasarsızlık prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı tablosunda bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler arasında, tabloya sıfır ile 8. basamaklar eklendi ve indirim ve artırım oranları yeniden belirlendi.

Tabloya eklenen sıfır basamağı için prim artırım oranı yüzde 200 olarak belirlendi, 8. basamakta ise hasarsızlık prim indirim oranı yüzde 50 olarak belirlendi.

Hasar sebebiyle tablonun sıfır dahil olmak üzere ilk dört basamağında yer alan sigortalılar için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu sigortalılar, 1. basamaktan başlamak üzere sırasıyla yüzde 135, yüzde 90 ve yüzde 45 prim artırım oranlarına tabi olacaklar. Ancak, prim indirim oranları düşürüldü.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön