Araç sahiplerine duyurulur! Yargıtay’dan karar çıktı! Faiziyle geri verilecek!
Araç sahiplerini ilgilendiren haber Yargıtay’dan geldi. Yasal faiziyle alıcıya ödenecek. İşte detaylar!
ARAÇTA SORUN BİTMEDİ!
Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararına göre, İstanbul'da yaşayan bir kişi, Mayıs 2015 yılında 151 bin lira bedel ile birlikte 2 yıl garanti verilen sıfır kilometre bir otomobil aldı. Araçta Şubat 2017 yılında çekiş gücü düşüklüğü ve tekleme sorunları ile karşılaşan kişi, otomobilini satın aldığı firmanın servisine gitti. Garanti içinde olan aracı ücretsiz tamir edilerek bir hafta sonra teslim edilen kişi, yaklaşık 1 hafta sonra aynı arızanın meydana gelmesi ile tekrardan servise gitti.
Bu kez de benzin pompası değiştirildi ancak aynı sorunlar nedeniyle martta da 3 defa arıza veren aracın, nisandaki servise götürülüşünde enjektörleri yenilendi. Bu şekilde yaklaşık 2,5 aylık dönemde araçtaki tekleme ve çekiş gücü problemleri yaşandı. Araçtaki arızaların sürekli yaşanması nedeniyle araç sahibi, aracı satın aldığı bedelin dava tarihinden başlayacak şekilde işleyecek yasal faiziyle birlikte satıcı firmadan tahsili için mahkemeye gitti ve dava açtı.
YARGITAY, İSTİNAF KARARINI KANUNA AYKIRI BULDU
Yargılamayı yapan İstanbul Anadolu 5. Tüketici Mahkemesi, azami tamir zamanın aşılması ve garanti süresinde aynı arızanın birçok kez tekrarlamasından dolayı aracın satıcıya iadesi ve bedelinin alıcıya ödenmesine karar verildi.
İstinaf başvurusunu değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi, araçtaki arızaların ücretsiz olarak tamir edildiği ve araçta değer kaybı olmadığı nedeni ile iadenin hakkaniyete uygun olmadığı ve yerel mahkeme kararının kaldırılmasına hüküm verdi. Araç sahibinin yaptığı temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtaya kadar gitti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, son olarak istinaf kararının kanuna aykırı olduğuna ve bozulmasını bildirdi.
VERİLEN KARARDAN ALINTI!
Dairenin kararında, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a göre tüketicilerin satın aldığı mal için onarım hakkını kullanabileceği gibi malın garanti süresi içinde tekrar arızalanması, tamiri için gereken azami sürenin geçilmesi ya da tamirinin mümkün olmadığının anlaşılması hallerinde de diğer haklarını kullanabileceği belirtildi.
KYK yılbaşından önce yatar mı? KYK kaç ay toplu yatacak?
Asgari ücret zammından sonra hesaplar alt üst oldu! Kıdem tazminatında değişiklik! İşte detaylar!