30 / 04 / 2024

Asgari ücret 10 bin TL dedi! 2023 yılı asgari ücret kapısı 8 bin TL’den açılıyor!

Asgari ücret 10 bin TL dedi! 2023 yılı asgari ücret kapısı 8 bin TL’den açılıyor!

Asgari ücretin belirleneceği aralık ayına çok az bir zaman kalmışken, asgari ücret ile ilgili olan tahminler gelmeye devam ediyor. Peki, 2023 asgari ücreti ne kadar olacak? İşte detaylar…



Milyonlarca insan önümüzdeki aralık ayında belirlenecek olan 2023 yılı asgari ücret rakamına odaklanmış durumda. Milyonlarca vatandaş, bu duruma odaklanmışken asgari ücrette yeni rakam için ünlü uzman ve analistlerden ise rakam tahminleri gelmeye devam ediyor.

Ekonomist Ali Ağaoğlu, asgari ücretin artmasının nominal gelirin artması ile denk olduğunu, harcanabilir gelirin ise artmadan nominal gelirin artmasının bir anlamı bulunmadığını ifade etti.

Ağaoğlu, "Asgari ücreti 5.500 liradan 10 bin liraya çıkaracağız. Neredeyse yüzde 100'e yakın bir şekilde artıştan bahsediliyor. Geliri arttırıyorsunuz da nominal geliri arttırıyorsunuz. Gerçek olan harcanabilir geliri artırmanız lazım, bu asgari ücret için de geçerli. 'Harcanabilir gelir dediğiniz de illa ki nominal geliri, yani ben asgari ücreti yüzde 100 çıkartarak, nominal geliri yükselterek bu işi sağlamam gerekmiyor.

Tam tersine de ben bunu sabit tutarken de harcanabilir geliri yükseltebilmek için her bir bireyin masraf kısmını, harcama kısmını aşağıya düşürerek de ben bunu yapabilirim. Sonuç olarak asıl olan harcanabilir gelirin de artmasıdır. Bunun için de maliyetlerimizi düşürmemiz gerek. '5 bin TL’den 10 bin TL’ye çıktı benim maaşım' denildiği zaman zaman mükemmel görünüyor fakat benim harcanabilir gelirim eksiye düşüp kredi kullanıyor isem onun hiçbir anlamı yok" ifadelerini kullandı.

Asgari ücret 10 bin TL dedi! 2023 yılı asgari ücret kapısı 8 bin TL’den açılıyor!


Geri Dön