15 / 05 / 2024

Asgari ücret netleşiyor! Bakan ilk tüyoyu verdi

Asgari ücret netleşiyor! Bakan ilk tüyoyu verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk'te gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Bilgin asgari ücret konusunda çok önemli bir detay paylaştı.



"KIŞKIRTICI İTHAMLARI CİDDİYE ALMAYALIM"
Türkiye'de sendikalaşma oranı düşüktü. AK Parti hükümetleri döneminde yapılan bir çalışma var. E-üyelik. Oran yüzde 7 civarından 14,5'e geldi. Neler yapamadınız diye sorarsanız, sendikalar ve toplu sözleşme kanunlarının değiştirilmesi lazım. İş kanunumuzda kapsamlı bir reform yapılması lazım. Hazırlığımız tamam. 20 yıllık sorunlar vardı önümüzde nefes alamadık. Beklemedim. Birincisi beyaz bayrak uygulamasını uygulamaya soktuk. Eğer Türkiye'de 600 civarında iş yeri beyaz bayrak almayı hak ediyor. Burası düzgün üretim yapan bir işyeri demek oluyor. Oraya ciddi teşvikler verdik. Yasal çerçeve dışında sendikalaşmayı destekleyen uygulamalar yaptık.

Birçok işyerine müdahale ettim. İşçiler örgütlendiği için işveren, hanımların 350 tanesini sokağa attı. Fabrikanın CEO'sunu aradım, 'İşçileri almazsanız, getirdikleri yabancı mühendislerin çalışma izinlerini iptal ederim' dedim. Ertesi gün geri aldılar ve toplu sözleşme imzalandı. Eczacıların ücretleriyle ilgili düzenlemeleri yeni imzaladık. Sağlık personeli ücretlerinde iyileştirmeler yapıldı. Yasal olarak toplu sözleşme dönemi değil. Kışkırtıcı ithamları ciddiye almayalım. Neden rakam vermiyoruz, önümüzdeki aylarda enflasyon rakamları açıklanacak. Araştırmalarımızın neticesinde ne kadar refah payı vereceğimizi belirleyeceğiz. Yarın sayın cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri olacak, açıklamaları önemli olacak. Meclis deprem süresince çalışmadı. Her bakanlıktan gelen birçok şey vardı. Meclis bizim 2 teklifimizi Genel Kurul'a intikal ettirebildi.

"ASGARİ ÜCRET 500 DOLARIN ALTINDA OLMAMALI"
Öğrencilik yıllarımda bir fabrika duvarına asgari ücret vergi dışı bırakılsın yazmıştık. Ecevit ilk toplu sözleşme uygulayan bakandır. Hükümet programına koydu uygulayamadı. Bu bize nasip oldu. Tüm ücretlerden asgari ücret düzeyinde ücreti vergi dışı bıraktık. CHP gibi parti bundan nasıl habersiz olur. Tarihsel bir adım olarak görüyorum. 8 bin 500 beklentilerin üzerinde bir artıştı. Dolar bazında baktığımızda ilk defa AK Parti döneminde en üst düzeye çıktı. Ben görevim gereği bunları sayın cumhurbaşkanımıza götürdüğümde anlattığımda kabul etti. Asgari ücret 500 doların altında olmamalı. Bizim memurlarımız bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir. Ocakta memnun oldukları gibi temmuzda memnun olacaklar. Temmuzda asgari ücreti de ele alacağız. Yeni bir asgari ücret belirleyeceğimizi ifade etmek isterim.

"MAĞDURİYETİ ORTADAN KALDIRDIK"
Adaleti sağlayacak artış oranı yapacağız. 3600 ek gösterge verdik. Ona bir düzenleme daha ekleyeceğiz. Birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanları ek göstergeye gelecekler. Emeklilere de 7500 üzerinde olanlara farklı oranlarda düzenleme yapacağız. 7 bin 7500 arasında alan 9.5 milyon insana el uzatmış olduk. Gaz çıktıktan sonra banka modeli ile fon oluşturulacak ev hanımlarının emeklilik primlerinin bir kısmı ödenecek. Bu söylediğim kapsayıcı sosyal devlet anlayışının parçasıdır. Emekli fonlarımız maaşları ödeyebilecek seviyede. Biz pandemide global bütçe uygulamamız var. Anlamı şu, Sağlık Bakanlığımız diyelim bir harcama yaptı. Global bütçe olarak biz ödüyoruz. Maliyeden bize geliyor, açık denilen odur. Emekli olmak isteyen ev hanımı müraacat edecek.

Yatırılması gereken prim gününün 3'te 1'ini devlet karşılayacak. Geriye doğru işletildiği için mağdur olmuşlar. Biz mağduriyeti ortadan kaldırdık. Araya pandemi girince zaman uzadı. Ortalama yaş ortalaması 50'ye geldi. İşin çözümü mümkün hale geldi. 1 milyon 700 civarında başvuru oldu 1 milyonunun işlemi tamamlandı. Maliyeti 120 milyar civarında. Bekleyenler, bir yerde dosyası kalmış ya da prim günü eksik olanlar. Biz kısa sürede 1 milyonu emekli ettik, hızla devam ediyor. Hiç kimsenin bir kaybı yok. İkramiyeler de maaşlarına yatırılıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön