29 / 07 / 2024

Avrupa Mobilya Sanayicileri, Viyana'da buluştu!

Avrupa Mobilya Sanayicileri, Viyana'da buluştu!

Bu yıl ev sahipliğini Avusturya’nın üstlendiği, Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu Genel Kurulu, Haziran ayı başında Viyana’da gerçekleştirildi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Katılımcı ülkelerin temsilcileri biraraya gelerek, sektörün küresel pazarda gelecekteki şansını arttıracak önlemleri belirledi.


Haziran ayı başında Viyana’da gerçekleşen ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin de katılım sağladığı, Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu tarafından gerçekleştirilen organizasyonda, Avrupa mobilya pazarı masaya yatırıldı. Diğer sektörlerde de olduğu gibi Çin ve diğer Asya ülkeleri tarafından rekabeti olumsuz ve haksız etkileyen ucuz ürünlerin ihracatının artması ve Avrupa’da yaşanan gelişmeler değerlendirildi.


Genel hatlarıyla Avrupa Mobilya Sanayisi’nin  ele alındığı organizasyonda, sektörün durumu hakkında Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu (EFIC) başkanı Markus Wiesner konu hakkında adeta yapılan analizlerin sonucu niteliğinde şu açıklamalarda bulundu; “Avrupa’da üretim koşulları ülkeden ülkeye önemli değişiklikler gösterse de her ülkede standart çalışma saatleri, standartların korunması ile ilgili hedefler ve birbiriyle yakın çalışma yöntemleri mevcut. Bu konudaki yönetmelikler ise dünyanın geri kalanına uygulanamıyor. Sonuç olarak rekabet alanındaki eşitsizlikler tüm sektörün varlığını tehdit etmeye başlıyor. Son rakamlar süregelen dramatik değişimler konusunda daha açık bir resim ortaya koyuyor. 2001 yılında dünya mobilya üretiminin % 72’si ücretlerin yüksek olduğu ülkelerde gerçekleşiyordu. Bu oran 2011 yılında % 47 olarak gerçekleşti. Hem ücretlerin hem de çalışma yeri ve çevre standartlarının daha düşük olması yüzünden Uzak Doğu’da mobilya üretimi % 50 daha ucuz. Bu durum mobilya sektöründe standartların korunması konusunda yürürlükte olan mevzuatlar karşısında zorlanan çok sayıda KOBİ için özellikle daha büyük bir tehlike yaratıyor. Finansal krizin sonuçları henüz hiç bir şekilde giderilememişken dünya çapındaki mobilya üretimi azalmaya devam ediyor. Mobilya üretimi, Avrupa Birliği içerisindeki en önemli üretim ve ihracat rakamlarına sahip olan İtalya ve Almanya için 2009 ve 2010 krizleri sırasında her pazarda önemli ölçüde azalarak 20 milyar dolara gerilerken Çin’in üretimi katlanarak arttı. 2005 ve 2010 yılları arasındaki mobilya üretim değerleri bu trendi açıklıyor: 41 milyar dolar, 52 milyar dolar, 71 milyar dolar, 91 milyar dolar, 109 milyar dolar ve 130 milyar dolar. Bu rakamlar Avrupa’da ithalat konusunda daha yüksek bir baskı yaratıyor.” 


Avrupa Mobilya Sanayicileri, Viyana da buluştu!


“made in Europe” ve “made in Turkey” tüm dünyada  kalite anlamına geliyor!


Genel kurula, Türkiye adına katılan, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet GÜLEÇ ise kuruldan görüşülen konuları şu şekilde değerlendirdi; “Sektörün gelecekteki en önemli fırsatları arasında ihracat sektörü yer alıyor. Avrupa mobilya ürünleri Uzak Doğuda lüks ürünler arasında yer alıyor. Otel projeleri için yüksek bir talep görüyorlar ve özellikle de Çin ve Rusya’da toplumun gittikçe artan zengin bir kısmı tarafından aranılan ürünler arasında yer alıyor. Bu alanda en önemli faktörlerden birisi imajdır: ‘made in Europe’, ve ayrıca ‘made in Turkey’ veya ‘made in Germany’ tüm dünyada iyi kalite ile aynı anlama geliyor. Fiyat bu segmentte en önemli konu değil.

Öte yandan biz Avrupalı mobilya üreticileri masaya yaratıcılığımızı getirebiliriz. Uzak Doğudan gelen mallar karşısında kendi değerlerimizi kullanmalıyız. Güçlü yönlerimize odaklanmamız gerekiyor. Bununla kastettiğim kalite, gelişmiş tasarım, hızlı üretim, son teknolojilerin kullanımı, daha iyi stok kontrolü ve daha hızlı pazara sürme süreleri.”


MOSDER


Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) mobilya sektörünün öncü 42 markasını tek çatıda toplayarak, sektörün yüzde 50’sini aşkın kesimini temsil etmektedir. MOSDER, dünyanın en büyük 3. mobilya fuarı olmaya aday İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB) ile Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki mobilya profesyonellerini her yıl bir araya getiriyor. Sektörün global ölçekteki konumunu koruması için çalışmalarını sürdüren MOSDER, her yıl Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması ile sektörde sinerji oluşturuyor.


Geri Dön