08 / 05 / 2024

Avrupa'da doğal gaz fiyatları düşüyor

Avrupa'da doğal gaz fiyatları düşüyor

Enerji kriziyle boğuşan Avrupa'da sanayide çarklar yavaşlarken, hanelerde ise ısınmanın farklı alternatifleri aramaya ve tasarruf yollarına odaklanıldı. İki kesimin talebi azalınca fiyatlar da düşmeye başladı.



Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören kasım vadeli gaz kontrat fiyatı, 7 Ekim Cuma günü 156,20 avrodan kapandı. Doğal gazın megavatsaat fiyatı 14 Ekim Cuma gününü ise 141,99 avrodan günü tamamladı. Böylece kasım vadeli gaz kontrat fiyatı bir haftada yüzde 9 azalma kaydetti. Doğal gazın megavatsaat fiyatı 17 Ekim Pazartesi günü saat 12.00 itibarıyla ise megavatsaat başına 131,61 avrodan işlem gördü ve düşüş trendini sürdürdü.

Fiyat düşüşünde Avrupa'nın sanayi ve hane halkı doğal gaz talebindeki azalmanın etkili olduğu bildirildi. Ayrıca, ülkelerin doğal gaz tüketimine ilişkin aldığı önlemlerin ve doğal gaz depolarındaki doluluk oranının da fiyatlardaki düşüşü desteklediği ifade edildi.

Avrupa'nın doğal gaz depolarındaki doluluk oranı 15 Ekim itibarıyla yüzde 92 olarak kayıtlara geçmişti. Yapılan açıklamalara göre Avrupa Birliği gaz fiyatlarının elektrik üzerindeki etkisini azaltmak için tavan fiyat uygulaması ve TTF'ye alternatif bir karşılaştırma ölçütü gibi farklı yolları değerlendiriyor.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler geçtiğimiz hafta Prag'da yaptıkları toplantıda ortak gaz alımı konusunda uzlaştıklarını açıklamıştı. AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi bir yetkili, ortak gaz alımlarını kolaylaştıracak bir teklif hazırlanarak 18 Ekim'de bu konuda yeni bir açıklama yapılacağını duyurmuştu. (AA)


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön