29 / 04 / 2024

Avrupa'da doğal gaz fiyatları güçlü arz ile geriliyor...

Avrupa'da doğal gaz fiyatları güçlü arz ile geriliyor...

Avrupa doğal gaz rakamları, soğuk hava koşullarına rağmen beklenenden düşük depolama çekilmeleri ve güçlü arz nedeni ile  bugün aşağı yönlü hareket ediyor. İşte haberin ayrıntıları...



Hollanda TTF hub’ı Aralık vadeli gaz kontratı bugün en son Ice Endex'te 2,24 EUR azalan 44,42 EUR/MWh seviyesinden işlem gördüğü kaudedildi. İngiltere NBP hub’ı eşdeğeri 6,36 p yine azalma ile 113,43 p/th seviyesine kadar düştü.

Almanya merkezli bir trader, “Soğuk havanın tahmin edilenden daha az tehlikeli olduğu ortaya çıktı; depolardan çekilen miktarlar beklenen 4 TWh/gün'den daha düşük, bu da talebin zayıf olduğunu gösteriyor” yorumunu yapıyor. Buna göre, AB depolama birimlerinden çekilen gaz hacmi son beş seansta 2,6-3,5 TWh arasında belirtildi.

Montel-Foreks'te yer alana habere göre, Avrupa'nın en büyük gaz tüketicisi Almanya'da sıcaklıkların bu hafta normalin 4,7 °C altında olması beklenmektedir. Montel Energy Quantified (EQ) verileri kapsamında geçen hafta başındaki tahminler sıcaklıkların ortalamanın 5,3 °C altına kadar inebileceğini öngörmekteydi. Gelecek hafta da Almanya'da sıcaklıkların normalin ortalama 3,9 °C altında olması bekleniyor. SMHI'nın bugün yaptığı tahmine göre Avrupa'da sıcaklıklar 10 Aralık ayından itibaren normale dönecek.

DOĞAL GAZ NEDEN OLUŞUR?

Doğal gaz, organik maddelerin yeryüzünün alt katmanlarında milyonlarca senedir süregelen kimyasalların ayrışması  sonucunda oluşmuştur. Yer altından çıkarılan doğal gazın gaz kullanıcıya ulaştırılabilmesi için önce arındırma, bileşenlerinden ayırma işlemi yapılmaktadır.

Avrupa da doğal gaz fiyatları güçlü arz ile geriliyor...

DOĞALGAZ NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur.

DOĞALGAZ  DOĞADA NASIL BULUNUR?

Doğal gazı oluşturan hidrokarbon bileşikleri, yeraltındaki petrolün de bileşenleri olmaktadır.  Buna göre, gaz yeraltında yalnız başına veya petrol ile beraber de bulunabilir. Petrol gibi doğalgaz da kayaçların mikroskobik gözeneklerinde yer alır ve kayaç içerisinde akarak üretim kuyularına kadar ulaşır.

DOĞALGAZ ÇÖKER Mİ YÜKSELİR Mİ?

DOĞALGAZ havaya göre yaklaşık yarı yarıya daha hafiftir. Gaz kaçağı olduğunda yukarıya yükselir.

EPDK'dan son dakika doğalgaz kararı! Konut tüketicileri dikkat! Yeni yılla beraber resmen uygulanacak!

Eski doğalgaz sayaçları 2025 sonuna kadar değiştirilecek!

Samsun İlkadım ilçesi sakinleri isyan etti: Ya kentsel dönüşüm yapılsın ya da doğalgazımız verilsin!

Bedava doğalgaz uygulaması ne zaman sona erecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön