23 / 12 / 2024

Avrupa'nın en çok altın madenciliği yapılan ülkesi Türkiye'de uzmanlar ikiye ayrıldı! Altın mı, çevre ve insan mı?

Avrupa'nın en çok altın madenciliği yapılan ülkesi Türkiye'de uzmanlar ikiye ayrıldı! Altın mı, çevre ve insan mı?

Avrupa kıtasında en çok altın madenciliği yapılan ve 19 adet aktif altın madeni bulunan Türkiye'de, altın madenciliği tartışmaları yeniden alevlendi. Uzmanlar, altın madenciliğinin çevreye ve halk sağlığına olan etkilerine ilişkin konuştu...



Avrupa kıtasında en çok altın madenciliği gerçekleştirilen ülkeler arasında yer alan Türkiye'de maden mühendislerinin fikir ayrılıkları gündeme geldi. Altın Madencileri Derneği tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 19 adet aktif altın madeni bulunuyor ve son 22 senede 421 tondan fazla altın üretimi yapıldı. Ülke genelinde 2012 yılından bu yana maden ruhsatı için yapılan başvuru sayısı 20 binden fazla olurken, düzenlenen arama ruhsat sayısı 19 bin oldu. 

Altın madenciliğinin çevreye ve insan sağlığına olan etkileri, altın madenciliğinin ekolojik yöntemlerle yapılıp yapılamayacağı uzun zamandır tartışılan konular arasında yer alıyor. Altın madenciliği tartışmaları, Erzincan'a bağlı olan ve 2010 yılından beri faaliyet gösteren İliç bölgesindeki Çöpler Altın Madeni'nde kapasite artışı yapılmak istenmesiyle tekrar gündem oldu.

Uzman isimlerin altın madenciliği konusunda gerçekleştirdiği açıklamalar dikkatleri çekti. Altın madenciliğindeki üretim yöntemleri ve denetimler uzmanları ikiye böldü.

Avrupa nın en çok altın madenciliği yapılan ülkesi Türkiye de uzmanlar ikiye ayrıldı! Altın mı, çevre ve insan mı?   

Bazı uzmanlar, madencilik faaliyetlerinin doğada beklenmedik etkileşimlere ve tepkilere neden olduğunu, kimyasal kullanımının da geri dönüşü olmayan sonuçları olduğunu belirtiyor. 

Diğer yandan ise uzmanlar, doğru yönetim ve denetim uygulamalarıyla altın madenciliğinin güvenli şekilde sürdürülebileceğine, hasar gören alanların da onarılabileceğine dikkat çekiyor. 

Altın madenciliğine ilişkin görüşlerini bildiren bazı uzmanlar orman ve tarım alanlarının tahrip edildiğine, su kaynaklarının kirlendiğine ve tükendiğine vurgu yapıyor. Altın madenciliğinin insanların zehirlenmesine kadar varan kötü sonuçları olduğunun altını çizen uzman isimler, bu alanlarda üretim yapılamadığına ve dikilen ağaçların yeşermediğine de dikkat çekiyor. 

Avrupa nın en çok altın madenciliği yapılan ülkesi Türkiye de uzmanlar ikiye ayrıldı! Altın mı, çevre ve insan mı?

Uzmanlar, altın madenciliğini; su kaynakları, uzun vadeli etkileri, üretimde siyanür kullanımı, halk sağlığına olan etkileri ve metal kirliliği açısından değerlendirdi. 

Peki altın madenciliğinin çevreye ve insan sağlığına etkileri neler? Altın madenciliği ekolojik yöntemlerle yapılabilir mi? Uzmanlar altın madenciliğiyle ilgili neler diyor? İşte uzmanların o açıklamaları ve altın madenciliğinin uzun vadeli etkileri...


Geri Dön