07 / 09 / 2024

Bağdat Caddesi'ne İngilizler'in alışveriş caddesi modeli

Bağdat Caddesi'ne İngilizler'in alışveriş caddesi modeli

Avrupa'nın en büyük perakende bölgesi, krize rağmen satışlarını yüzde 4.8 artırdı



New West Company'nin İngiltere'deki Bond, Oxford ve Regent Street'e yılda 200 milyon müşteriyi ve 6 milyar poundluk harcamayı çekmesi Türk perakendecilerin de iştahını kabarttı. Bağdat Caddesi ve Nişantaşı için model olması planlanan Avrupa'nın en büyük perakende bölgesi, krize rağmen satışlarını yüzde 4.8 artırdı.

İngiltere'de perakendeciler 'caddede' birleşti, krizde müşteri trafiğinin yüzde 2.3 azaldığı bir ortamda satışlarını yüzde 4.8 artırmayı başardı. Yaklaşık 9 yıl önce Londra'nın en ünlü alışveriş caddeleri Bond, Oxford ve Regent Street'i yönetmek, pazarlama ve geliştirmek amacıyla kurulan New West End Company, kriz nedeniyle 'taşların yerinden oynadığı bir ortamda' perakendecilere ilaç gibi geldi.

21-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Perakende Günleri'nde bu formülü anlatacak olan New West End Company İletişim ve Operasyon Başkanı Jace Tyrrell, Türkiye'deki perakendecilerin de Nişantaşı, Bağdat Caddesi gibi bölgelerde model olarak uygulanması yönünde üzerinde tartıştığı platform sayesinde 200 milyondan fazla ziyaretçinin 6 milyar pound harcadığı bir perakende bölgesi yarattıklarına dikkat çekti ve ekledi: "Bu perakende bölgesi Avrupa'nın en büyüğü konumunda."

600 mağaza, 176 amiral mağaza (flagship store) ve 120 uluslararası markanın biraraya geldiği oluşumun krizden başarıyla çıkmasının altında ise 'doğru tüketiciyi doğru zamanda harcama yapacak' şekilde çekmenin yattığını vurgulayan Tyrrell, "Kriz sürecinde bütün pazarlama aktivitelerimizi tekrar değerlendirdik. Avrupa'dan ve deniz aşırı diğer önemli pazarlardan daha fazla turist çekmek için yeni kampanyalar oluşturduk. Planladığımız tüm promosyonların bölgenin satışlarını yükseltmesi gerekli, aksi takdirde programdan çıkarıyoruz" dedi.

1 günde 150 milyon pound harcanıyor

Londra'dakİ 'alışveriş bölgesi'nin her yıl belirli günlerde trafiğe kapatılarak alışveriş etkinliklerine evsahipliği yaptığını söyleyen Jace Tyrrell, "Bu projeyle 1 milyondan fazla insan sadece 1 günde 150 milyon pounddan fazla harcama yapıyor. Bu, her perakendecinin rüyasıdır" dedi.

Yaya trafiği yüzde 2.3 azaldı ama satışlarda yüzde 4.8 artış var

Krİz nedeniyle belirli aylarda yaya trafiğinin azaldığını ama buna rağmen satışlarının güçlü olarak devam ettiğini de hatırlatan Jace Tyrrell, "Bu da insanların bölgeye sadece gezmeye değil, alışveriş yapmaya geldiğini gösteriyor. Bugün 2008'e oranla müşteri trafiğinde yüzde 2.3 azalma varken satışlarda yüzde 4.8 yükselme oldu" dedi.

Kendinizi iyi zamanlar için hazırlayın

Jace Tyrrell Türk perakendecilere;

* Durgunluktan kurtulun ve kendinizi 'iyi zamanlar' için hazırlayın

* Mevcut ürünlerinizi, önemli pazarlarınızı ve servisiniz gözden geçirin

* Hangi tüketiciyi çekmek istediğinizi açıkça belirleyen ve bu müşterileri heyecanlandıracak, çekim alanı yaratacak şekilde pazarlama planı oluşturun önerisinde bulundu.

Hem AVM'lere hem de caddelere ihtiyacınız var

Türkİye'de de çok fazla gündeme gelen AVM'lerle alışveriş caddeleri arasında rekabete değinen Jace Tyrrell, bütün ülkelerin hem AVM'lere hem de alışveriş caddelerine ihtiyacı olduğunu, doğru ürünü, albenisi olan çekici yerleri yarattığınız sürece tüketiciler için alışveriş yapılan yerin üzerinde bir çatının bulunup bulunmadığının önemi olmadığını vurguladı. Tyrrell, "West End alışveriş merkezleriyle rekabet içerisinde değil. Bölgemizde bulunan sadece 3 tane çok katlı mağazanın büyüklüğü Westfield London alışveriş merkezindeki kiralanabilir alandan daha fazla. Alışveriş merkezleri ziyaretçi sayısı yılda 20 milyonken West End'de bu sayı yılda 200 milyon. İngiliz tüketiciler ve buraya gelen turistler, şehir merkezinde kültür ve sanatla iç içe olabilecekleri, farklı ve çeşitli restoranlara gidebilecekleri, aynı zamanda alışveriş de yapabilecekleri açık hava alanları tercih ediyorlar" değerlendirmesini yaptı.

Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı AYD'nin üyesi oldu

DünyanIn ilk ve en büyük alışveriş merkezlerinden Kapalıçarşı ile Mısır Çarşısı Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'ne (AYD) onursal üye olarak katıldı. AYD'nin toplam üye sayısı 61'e yükseldi. Dünyanın en eski bankası, dünyanın en eski ve en büyük kapalıçarşısı gibi önemli unvanları taşıyan Kapalıçarşı, 64 cadde ve sokak, iki bedesten, 16 han, 22 kapı ve 3 binden fazla dükkana sahip. Mevsimine göre günde 300 ile 500 bin kişi tarafından ziyaret edilen ve 45 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulu Kapalıçarşı yaklaşık 20 bin kişiye iş imkanı sağlıyor. Mısır Çarşısı ise 5 bin metrekarelik alanda 100 dükkandan oluşuyor.
Vatan


Geri Dön