03 / 05 / 2024

Bakan Bolat: Depremin ihracata etkisi 6 milyar dolar!

Bakan Bolat: Depremin ihracata etkisi 6 milyar dolar!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat depremin ihracata etkisinin 6 milyar dolar olduğunu belirtti.



Türkiye 6 Şubat sabahına büyük bir yıkımla uyandı. Ülkede Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Büyük yıkımın bilançosu yavaş yavaş ortaya çıktı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın 2022 yılında yüzde 12.9 artıp 254.2 milyar dolar seviyesine çıktığını ifade ederek söz konusu dönemde küresel mal ihracatından alınan payın da yüzde 1.02'ye çıktığını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın 2022 yılında yüzde 12.9 yükselip 254.2 milyar dolar seviyesine çıktığını belirterek, söz konusu dönemde küresel mal ihracatından alınan payın da yüzde 1.02'ye çıktığını kaydetti. 

2023 yılının ilk iki çeyreğinde ise söz konusu payın yüzde 1.03'e çıktığına ifade eden Bolat, "İhracatımız, 2023 senesi ilk çeyreğinde 61.5 milyar dolar, 2.çeyreğinde ise 61,7 milyar dolar gerçekleşmesinden sonra, 3.çeyrekte ise yüzde 3.7 artış ile 64 milyar dolara yükselmiştir" dedi.

Bolat, "Bu kapsamda bakanlık olarak yaptıkları etki analizi çalışmasına göre, Kahramanmaraş depreminin, şubat-eylül döneminde ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisini, yaklaşık 6 milyar dolar olarak hesaplıyoruz" dedi. 

Bolat, ihracatın; depreme, dünya üretiminde gözlenen zayıflama, daralan ticaret hacmi ile dünya ticaret fiyatları ve emtia fiyatlarındaki ciddi düşüşlere rağmen bu yıl Ocak-Eylül döneminde 187.2 milyar dolar ile geçen senenin aynı dönemindeki değere yakın gerçekleştiğini kaydetti. 

DEPREM KONUTLARI NE ZAMN TESLİM EDİLECEK?

Deprem bölgesi olarak ifade edilen 11 ilde konut inşaat çalışmaları devam ediyor. Yapımı bitenlerin teslimatları yapılırken henüz inşası süren deprem konutları için anahtar teslim tarihi merak ediliyor. 

DEPREM KONUTLARI NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Ekim Kabine toplantısı akabinde gerçekleştirdiği açıklamada deprem bölgesinde inşası devam eden konutlar hakkında şu sözleri kullandı: ''Afetten zarar gören 11 kentimizde 200 bin konutun inşası hızla devam ediyor" 

Yapımı biten konutları yakında etap etap teslim etmeye başlayacaklarını söyleyen Erdoğan, "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz. Diğer konutların teslimatlarını da peyderpey yapacağız." diye ifade etti.

Konut sitesinde oturanlar aman dikkat! Yöneticiniz bunu yapıyorsa ihtarname yollayabilirsiniz! 

ABD eski Başkanı Trump'ın oğlu Trump Jr. 'emlak dolandırıcılığı' davasında ifade verdi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön