28 / 04 / 2024

Bakü'nün simgesi Kız Kalesi restorasyon çalışmaları bitti!

Bakü'nün simgesi Kız Kalesi restorasyon çalışmaları bitti!

Kafkasların parlayan yıldızı Azerbaycan Başkenti Bakü' nün simgesi Kız Kalesi'nin resrorasyon çalışmaları bitti. Kale, 4 yıllık restorasyon çalışmalarının ardından, 3,1 milyon dolara modern yüzünü gösterdi...



Kafkasların parlayan yıldızı Azerbaycan'ın petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelir, ülkenin çehresini değiştirirken, kültürel miraslar da bu zengilikten payını alıyor.


Başta başkent Bakü olmak üzere tüm tarihi eserler kapsamlı restorasyona tabi tutuluyor ve tarih meraklılarının hizmetine veriliyor.


Devlet desteğiyle onarılan yapılardan biri de hem Azerbaycanlılar hem de Bakü'ye gelen turistlerin ilgi gösterdiği, kentin tarihi sembolü sayılan Kız Kalesi.


İçeri şehirde Hazar Denizi kıyısında bulunan Kız Kalesi, 4 yıllık restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı.


Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 2009'da imzaladığı kararname ile başlatılan çalışmalarla tarihi yapıya yılların vermiş olduğu tahribat onarılırken, Kale, modern araç ve gereçlerle donatılmış bir müze haline dönüştü.


-"Ziyaretçiler kaleyi savunuyor"


Restorasyonun ardından dış görünüşü tarihi yapısına kavuşan kalenin içinde dokunmatik ekranlar, digital kitaplar ve maketler görmek mümkün. 


Her katında farklı bir kompozisyonun sergilendiği kaleyi gezenler, teknolojik ekranları kullanarak kalenin tarihi, yapılış amacı, mimarisi ve kaleyle ilgili efsaneler gibi farklı ve geniş konularda bilgi sahibi olabiliyor. Savaş meraklısı ziyaretçiler, dokunmatik ekranlarda, kalenin savunmasıyla ilgili oyunlar oynayabiliyor.


Monitör ve maketlerde sadece kaleyle ilgili değil, İçeri şehir ve Bakü'deki eski yaşama dair bilgiler de veriliyor.


Kalenin katlarından birinde kurulan özel ışıklandırma sistemiyle güneş mabedi izlenimi oluşturulurken, bir diğer kat ise eski rasathane şeklinde düzenlenmiş. 


- Kale duvarlarına yuva yapan kuşlar da unutulmadı


Kalenin dış restorasyonu yapılırken, duvarlara yuva yapan göçmen ebabil kuşları da unutulmadı. Haydar Aliyev Fonu'nun girişimleri sonucu, Avrupa'dan getirtilen 500'den fazla kuş yuvası çevredeki binalara yerleştirildi ve kuşların bu yuvalara taşınması sağlandı. 


Avusturyalı restorasyon uzmanı Erich Pummer başkanlığında yapılan yenileme ve modernizasyon çalışmaları için 3,1 milyon dolar harcandı. 


- Bakü Kız Kalesi


Ortaçağda inşa edilen, fakat ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmeyen Kız Kalesi, dokuz kattan oluşuyor. Yüksekliği 31, zemin kat çapı 16,5 metre olan Kalenin duvar kalınlığı beş metreyi buluyor.


Kalenin, deniz feneri, rasathane, gözetleme kulesi ve güneşe tapanların mabedi olduğu yönünde tezler ileri sürülüyor.


1964 yılından itibaren müze olarak faaliyet gösteren kale, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.


AA


Geri Dön