22 / 11 / 2024
fuzul

Barter gayrimenkul satışında malikin vergi sorumluluğu nedir?

Barter gayrimenkul satışında malikin vergi sorumluluğu nedir?

Ticaret sisteminde barter; Satın alınan mal ve hizmetin bedelinin üretilen mal ve hizmet ile ödendiği bir finans ve ticaret sistemidir. Peki, barter gayrimenkul satışında malikin vergi sorumluluğu nedir?




Barter gayrimenkul satışında malikin vergi sorumluluğu nedir?

Barter kelime olarak takas anlamına geliyor. Ticaret sisteminde barter; Satın alınan mal ve hizmetin bedelinin üretilen mal ve hizmet ile ödendiği bir finans ve ticaret sistemidir. Kısaca barter anlaşmaları iki ürün veya hizmet arasındaki değişimi ifade ediyor. Peki, barter gayrimenkul satışında malikin vergi sorumluluğu var mıdır?


Barter şirketinin vergilendirilmesinde, barter şirketinin barter işlemlerinden elde ettiği gelirler esas itibarı ile barter komisyonu ve üyelik aidatı söz konusu oluyor.


Barter şirketinin elde ettiği gelirler Gelir Vergisi Kanunun 37. ve devamı maddeleri gereğince gelir ve kurumlar vergisi açısından ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Barter sistemine üye olan mükellefler yapılan tüm faaliyetler ticari kazanç hükmünde olduğundan genel hükümlere göre vergilendiriliyor.


Barter gayrimenkul satışında malikin vergi sorumluluğu..

Sistemdeki taraflardan satıcı mal satışı dolayısıyla elde ettiği gelirden, barter şirketi ise aldığı komisyon ve aidatlardan elde ettiği gelirlerden dolayı mükellefiyetleri bulunmaktadır.


Üyeler tarafından ödenen söz konusu barter komisyon ve aidatları ise Gelir Vergisi Kanunu 40. maddesi hükmüne göre ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.


Barter işlemlerinde uygulamadan kaynaklanan ve bir kısmı sadece bu sektöre özgü adlar altında olmak üzere genel olarak aşağıdaki belgeler düzenleniyor:


- Barter Genel Üyelik Sözleşmesi,

- Ek Sözleşme,

- Arz Listesi,

- Talep Listesi,

- Barter Çeki.

- Arz Bildirim Formu,

- Talep Bildirim Formu.



Gelir vergisi kanunu vergisel teşvikleri!



Geri Dön