29 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında vergi 2015!

Gayrimenkul satışında vergi 2015!

Gayrimenkul alım-satımı sırasında doğan vergisel yükümlülükler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. İşte gayrimenkul satışında vergi 2015...



Gayrimenkul satışında vergi 2015!

Gayrimenkul alım-satımı sırasında doğan vergisel yükümlülükler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor.


Gerçek kişilerin sahip oldukları gayrimenkulleri elden çıkarmalarından doğan kazancın niteliği ve vergilendirilmesi hakkında, Gelir Vergisi Kanununda iki ayrı gelir türünde düzenlemeye yer verilmiştir. 


Bunlardan ilki "ticari kazanç", diğeri ise "diğer kazanç ve iratlar" hükümlerinde yer alan düzenlemedir. Ticari kazanç olmayan gelirlerin vergilendirme esasları şu şekilde karşımıza çıkıyor;


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve bazı hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. 


Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendirilecektir. 


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniyor. Değer artış kazancı için her sene istisna bedeli belirleniyor.


Yapılan hesaplamalara göre istisnayı aşan gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Vergide öncelikle beyanname veriliyor.  Beyannamenin ardından Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit halinde vergi ödemesi yapılıyor.



2015 gelir vergisi tarifesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön