28 / 04 / 2024

Başkasının arazisine girme hakkı!

Başkasının arazisine girme hakkı!

Türk Medeni Kanunu kapsamında orman ve meraya girme ve sürüklenen şeyler ile benzerlerinin alınması hususu ile ilgili esaslara yer veriliyor. İşte başkasının arazisine girme hakkı hükümleri...



Başkasının arazisine girme hakkı!

Türk Medeni Kanunu kapsamında orman ve meraya girme ve sürüklenen şeyler ile benzerlerinin alınması hususu ile ilgili esaslara yer veriliyor. Konu ile ilgili maddeler "Başkasının arazisine girme hakkı" başlığı altında şu şekilde açıklanıyor:


Başkasının arazisine girme hakkı nedir?

1. Orman ve mer'aya girme

MADDE 751.- Yetkili makamlar tarafından bitki örtüsünü korumak amacıyla yasaklanmadıkça, herkes başkasının orman ve mer'asına girebilir ve oralarda yetişen yabanî meyve, mantar ve benzeri şeyleri, yerel âdetlerin izin verdiği ölçüde toplayıp alabilir.


Avlanmak ve balık tutmak için başkasının arazisine girme, özel kanun hükümlerine tâbidir.


2. Sürüklenen şeyler ile benzerlerinin alınması

MADDE 752.- Su, rüzgâr, çığ veya diğer doğal güçlerin etkisiyle ya da rastlantı sonucunda başkasının arazisine sürüklenen veya düşen şeyler ile buraya giren büyük ve küçük baş hayvan, arı oğulu, kanatlı hayvan ve balık gibi hayvanların hak sahipleri tarafından aranıp alınmasına, arazi maliki izin vermek zorundadır.


Arazi maliki, bu yüzden uğradığı zararın denkleştirilmesini istemek ve denkleştirme bedeli kendisine ödeninceye kadar o şeyleri hapsetmek hakkına sahiptir.


3. Zorunluluk hâlinde

MADDE 753.- Bir kimse kendisini veya başkasını tehdit eden bir zararı veya o anda mevcut bir tehlikeyi ancak başkasının taşınmazına müdahale ile önleyebilecek ve bu zarar ya da tehlike taşınmaza müdahaleden doğacak zarardan önemli ölçüde büyük ise, malik buna katlanmak zorundadır.


Malik, bu yüzden uğradığı zarar için hakkaniyete uygun bir denkleştirme bedeli isteyebilir.



Taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamaları!



Geri Dön