02 / 05 / 2024

Belgesi olmayan gayrimenkul ilanı veremeyecek! Sahte ilan tedbirleri 1 Kasım'da yürürlüğe girecek!

Belgesi olmayan gayrimenkul ilanı veremeyecek! Sahte ilan tedbirleri 1 Kasım'da yürürlüğe girecek!

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren gayrimenkul ve ikinci el taşıt satışlarında sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek için hayata geçirilmesi planlanan ilan yasağının uygulanması yarın başlayacak.



Ticaret Bakanlığı tarafından, ikinci el taşıt ve gayrimenkul satışlarında sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek amacıyla getirdiği ilan yasağının uygulanmasına yarından itibaren başlanacak.

Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemelerle gayrimenkul ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, 2 aylık da geçiş süreci tanınmıştı.

Bu kapsamda Bakanlık, internet sitelerinde gerçek olmayan fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla gayrimenkul ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine bazı kararlar almıştı. 

SAHTE İLANLARA KİLİT VURULACAK

Bu değişikliklerle ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi hedeflendi.

Bu kapsamda, kişinin eşine, kendisine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan veya sahibi tarafından yetkilendirilmeyen taşınmaz veya taşıtın ilana konulması 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yasaklanacak.

Bununla beraber oto galericileri ve emlak komisyoncuları sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

Belgesi olmayan gayrimenkul ilanı veremeyecek! Sahte ilan tedbirleri 1 Kasım da yürürlüğe girecek!

İLAN SİTELERİNE YÜKÜMLÜLÜK

Yarın yürürlüğe girecek düzenlemeyle ilan sitelerine de üyelikten ya da ilanın yayımlanmasından önce 2. el taşıtın veya gayrimenkulün ilanına yetkili olunduğuna ilişkin doğrulama yapma yükümlülüğü getirildi.

Bu durumda, tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, ilan sitelerinde yer alan bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ve spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi amaçlanıyor. Düzenlemeler uyarınca, mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10.000 TL'den 100.000 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

"e-DEVLET İLE KİMLİK DOĞRULAMASI GEREKECEK"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, AA muhabirine, düzenleme hakkında, ilan siteleri üzerinden yapılacak araç ve gayrimenkul satışlarında e-Devlet'ten kimlik doğrulaması gerekeceğini ifade etti. Erkoç, "İlanın yayımlanmasından önce ilana konu 2.el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapılacak." dedi.

2.el araç sektörünün kayıt dışı faaliyetlerin en yoğun yaşandığı alanlardan biri olduğunun altını çizen Erkoç, MASFED olarak bu sorunu her fırsatta dile getirdiklerini belirtti.

Erkoç, gerek sektörün kayıt altına alınması gerekse haksız rekabetin önüne geçilmesi için çözüm önerilerinde bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu: Bu düzenleme sayesinde sahte ilanlarla dolandırıcılıklar engellenirken bu işi yan meslek edinerek kayıt dışı ticaret yapan, piyasayı haksız yere arttırarak fahiş artışlara neden olan kişiler de piyasadan temizlenecek. Dolayısıyla yaşanan mağduriyetler ortadan kalkacak. Uygulamayı ihlal edenlere 100 bin liraya varan cezai işlemlerin uygulanması da caydırıcı olacaktır."

Belgesi olmayan gayrimenkul ilanı veremeyecek! Sahte ilan tedbirleri 1 Kasım da yürürlüğe girecek!

"TAPU VE İLAN FİYAT FARKI TAKİP EDİLECEK"

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da 1 Kasım tarihinden itibaren ilan portallarına sorumluluk getiren bir düzenleme yapıldığına dikkati çekerek "Sayın Bakan yeni bir yönetmelik çıkardı, bu konuyu çok önemsiyor" diye ifade eden Taylan, "O köpük fiyatların kalkması, sahte ilanların kalkması için kimlik doğrulaması ile yetki belgesi olmadan hiç kimse gayrimenkul ilanı veremeyecek. Biz de bunu destekliyoruz, Sayın Bakan'a da bu desteğimizi ilettik." dedi.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

İlan portallarının bu sisteme geçişe hazır olmasının önem taşıdığının altını çizen Taylan, ilan portallarının altyapılarını buna göre ayarlamış olmaları gerekiyor. Geçmezlerse büyük ceza var. Her bir ilan için 100 bin TL'yi bulan ceza söz konusu" dedi.

Bu şekilde binlerce ilan olduğunu söyleyen Taylan, "Sektöre düzen geleceğini, köpük fiyatların düzeleceğini, gayrimenkul fiyatlarının bir nebze aşağı doğru düşmeye başlayacağını bu yönetmelikle göreceğiz" diye ifade etti. Sahte ilanların bu saatten sonra olmasının söz konusu olamayacağına vurgu yapan Taylan, "Ayrıca ilan fiyatıyla tapu fiyatı arasındaki fark da takip edilecek."

Taylan, kimlik bilgilerinin emlak portallarında bulunacak olması sebebiyle güvenlik endişesi taşıdıklarını, bu sebeple söz konusu bilgilerin Bakanlığa ait bir ara yüzde tutulmasını önerdiklerini sözlerine ekledi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları konutların perişanlığını gözler önüne seriyor... Bina yıkıldı; yan apartman duvarsız kaldı

Konut satışlarında denge yine değişti: Ev var alıcı yok!


Geri Dön