27 / 04 / 2024

İkinci el ve sıfır konut ve araç satışı yapacaklar dikkat! İlan sitelerine sil baştan düzenleme! 1 Kasım’da başlıyor!

İkinci el ve sıfır konut ve araç satışı yapacaklar dikkat! İlan sitelerine sil baştan düzenleme! 1 Kasım’da başlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki günlerde açıklamalar üzerine 1 Kasım tarihinden itibaren sıfır ve ikinci el ilan sitelerinde yeni dönem başlıyor. Erdoğan, 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacağını belirtmişti. Peki, ilan sitelerinde yeni süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki günlerde Kabine Toplantısı’ndan sonra yaptığı açıklamada, “İlan sitelerini 1 Kasım itibarıyla sahte ve aldatıcı emlak ve araç ilanları nedeniyle mesul tutuyoruz. Yanıltıcı ilan verilmesi veya bu hususta zafiyet gösterilmesi durumunda 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulayacağız” diye konuştu. 

milliyet.com.tr’ye göre, Ticaret Bakanı Bolat ise “Emlak piyasasında da sizlerle iş birliği yapıyoruz. Sektördeki çürük elmaları ayıklayacağız” dedi. 

İkinci el ve sıfır konut ve araç satışı yapacaklar dikkat! İlan sitelerine sil baştan düzenleme! 1 Kasım’da başlıyor!

1 KASIM’DA NE DEĞİŞECEK? 

“Peki ilan sitelerinde 1 Kasım tarihi itibari ile başlayacak olan yeni süreçte ne gibi değişiklikler olacak? Sıfır ve ikinci el ilanlarda ilan verenlere ne gibi zorunluluklar getirilecek. Yanıltıcı ilanlarda ilan sitesine mi, yoksa ilanı verenlere mi 100 bin TL ceza verilecek? Konuya ilişkin merak edilenleri Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı paylaştı. Özelmacıklı, şunları söyledi.

“Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelikte düzenleme yapılmasına ilişkin yönetmelik 31 Ağustos 2023’te Resmi Gazete’de yayımlandı. Özellikle yapılan değişikliğe göre başkalarına ait taşınmaz satışına ilişkin ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek ve tüzel kişilere, başka bir deyişle, burada ilan yayınlayan portallar şeklinde düşünülebilir. İlanın yayınlanmasından önce kimlik doğrulaması gerçekleştirilmesinin yanında, ilanın yayınlanmasından önce ilana konu taşınmaza yönelik kişinin yetkili olduğuna ilişkin doğrulama yapma yükümlülüğü getirildi.”

DÜZENLEMEDE DİKKAT ÇEKEN ÜÇ BAŞLIK  

“Esasında getirilen değişiklik ile özellikle ilan portallarında 3 kontrolün sağlanması amaçlanıyor diyebiliriz. Bunlardan biri gerçekten satışa ya da kiralamaya konu gayrimenkulün varlığının teyit edilmesi, 2’nci ilan verecek bireyin bu gayrimenkule ilişkin bağı, 3’ncü ise bağı yoksa da bireyin ilgisini inanılır kılması ve bunu belgelemesi bakımından değerlendirebiliriz.”

İkinci el ve sıfır konut ve araç satışı yapacaklar dikkat! İlan sitelerine sil baştan düzenleme! 1 Kasım’da başlıyor!

1 KASIM İTİBARIYLA BAŞLIYOR  

“Gerçekleşen değişiklikle eğer herhangi bir erteleme olmazsa 1 Kasım tarihi itibari ile hem araç satışında hem de gayrimenkul satışında ilanlar verilirken, söz konusu ilanı verenlerin ve ilan verilecek taşınır ya da taşınmazların platformlarca kontrol edilmesi amaçlanıyor.  

Önceki günlerde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın söz ettiği üzere amaç ticaretin düzgün ve dürüst biçimde yapılması için ilanların teyit edilme sistemi diyebiliriz.   

Bu kapsamda, gerçekleşecek düzenleme merakla bekleniyor. Burada sektör temsilcileri olarak bizim de ilgili bakanlığa bazı görüş ve tavsiyelerimiz oluyor.”

ANA HEDEF: SAHTE İLANLARIN ENGELLENMESİ  

“Bu konuda temel amacın sahte ilanların önüne geçilmesi, ilan platformlarındaki ilan kirliliğinin giderilmesi ve ilanlardaki bilgilerin doğruluğunun belgelenmesi olduğunu söyleyebiliriz.  

Bizim düşünmemiz, elektronik ticaretin gelişmesi, ayrıca adil de bir rekabet ortamının yaratılması. Biz de bu düzenleme gerçekleşirse piyasa yapısını bozan veya tüketiciyi yanıltan ilanların da önüne geçileceğini etkin ve sürdürülebilir rekabet koşullarının sağlanabileceğini düşünüyoruz.”

Emekliye yüzde 25,29 zam ve 12 puan refah payının detayları peş peşe belli oldu! İşte son gelişmeler...

Adalet Bakanlığı yüksek maaşlı personel alımı az önce başladı! Açık kadrolar ve son başvuru tarihi peş peşe açıklandı!

O belediyeden depreme dayanıklı konut müjdesi! 120 ve 84 ay vade fırsatı ve peşin alımlarda yüzde 10 indirim!


Geri Dön