08 / 05 / 2024

Beykoz Tokatköy'deki kentsel dönüşüme yargıdan iptal kararı! 

Beykoz Tokatköy'deki kentsel dönüşüme yargıdan iptal kararı! 

Beykoz Belediyesi’nin Tokatköy Mahallesi’nde gerçekleştirmek istediği kentsel dönüşüm projesine yargıdan dur kararı geldi. İşte o kararla ilgili ayrıntılar ve dönüşümdeki son durum...



Cumhuriyet Gazetesi'nden Şeyda Öztürk'ün haberine göre; Beykoz Tokatköy Mahellesi'ne 22 Ağustos tarihinnde TOMA, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri gönderilmişti. Mahalleyi abluka altına alan ekipler, girişlere engel oldu. Daha sonra, vatandaşların konutları imza vermemelerine rağmen polis eşliğinde yıkıldı. Yıkımlar yapılırken, polisin sert müdahalesiyle beraber pek çok vatandaş da göz altına alındı. 

Beykoz Tokatköy deki kentsel dönüşüme yargıdan iptal kararı!  

Uzun süredir bölgede yaşayan ve birçoğunun tapu tahsis belgesi olan vatandaşların evleri yıkıldı ve evsiz kaldılar. Belediyenin destek olarak verdiği 1950 Türk Lirası tutarındaki kira yardımı ile ev bulamayacaklarını sık sık dile getiren mahalle sakinleri, ya akrabalarının yanına gitti ya da zor şartlarda yeni bir eve yerleşti. 

Beykoz Belediyesi’nin Tokatköy Mahallesi’nde gerçekleştirmek istediği kentsel dönüşüm projesinde yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Beykoz Tokatköy deki kentsel dönüşüme yargıdan iptal kararı!  

İstanbul 13’üncü İdare Mahkemesi, rezerv yapı alanı ilan edilen 487 ada 3 parselin imar planına ilişkin iptal kararı verdi. Mahallelinin avukatı Taner Kunt, söz konusu bölgeye ilişkin olarak "Burası rezerv yapı alanı ilan edilmişti. İmarın iptal edilmesi, rezerv kararını da boşa düşürdü" açıklamasında bulundu ve inşaata devam edilebileceğini ancak hiçbir şekilde ruhsat alınamayacağını ve satış yapılamacağını belirtti. 

Bundan sonraki süreçte de yeniden dava açacaklarının altını çizen avukat Kunt, "İnsanların evleri yıkıldı. Artık evleri yıkılanlar için tazminat davası açacağız" ifadelerini kullandı. 

Beykoz Belediyesi’nin Tokatköy Mahallesi’nde gerçekleştirmek istediği kentsel dönüşüm projesine ilişkin iptal gerekçesinde; 

Dava konusu planlama alanında yaşayacak nüfus 1715 kişi iken plan değişikliğiyle 2 bin 950 kişiye yükseltildiği, fakat ilave nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak donatı alanlarının hazırlanmadığı,

Eğitim tesis alanı ve yol alanı fonksiyonlarının alansal olarak azaltıldığı,

Sağlık tesis alanı ile ilgili olarak herhangi bir öngörüye yer verilmediği,

Planlama alanında nüfus yoğunluğunun yükseltilmesinin planlama alanındaki nüfus/donatı dengesine olumsuz etkide bulunacağı,

Donatı standardını düşürücü bir nitelik taşıması sebebiyle, şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun  olmadığının anlaşılması gibi ifadelere yer verildi. 

TOKİ'den İstanbul'un o ilçesine 925 konut ve 8 dükkanlık yeni proje geliyor!,

Milli Emlak'tan büyük fırsat! 32 bin 350 TL'ye imarlı arsa satacak!

Bankaların ekim ayı ihtiyaç kredisi faiz oranları güncellendi! Yapı Kredi, İNG, TEB, Vakıfbank...


Geri Dön