23 / 12 / 2024

Bin göletle kuraklık önlenecek!

Bin göletle kuraklık önlenecek!

Herhangi bir kuraklıkta sıkıntı yaşanmasının önüne geçmek ve su ihtiyacı sorunlarını ortadan kaldırmak hedefiyle yürüttüğü "1000 Günde 1000 Gölet/GÖL-SU" projesi kapsamında 10 ayda 335 gölet tamamlandı.



AA muhabirinin DSİ Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile DSİ, faaliyet gösterdiği tarım, enerji, içme, kullanma ve endüstri suyu temini ile çevre sektörlerinde vatandaşların su talebini karşılamak için çeşitli çalışmalar yapıyor. 


Bu kapsamda, bugün ve gelecekte, su ihtiyaçlarının karşılanması ve kuraklığı önleyici tedbirler kapsamında, gölet ve barajlar inşa ediliyor.


Çalışmalar kapsamında yürütülen projelerden biri de "1000 Günde 1000 Gölet/GÖL-SU"... Geçen yıl 4 Nisan'da başlanan projenin 12 Aralık'ta, 1071 göletle tamamlanması hedefleniyor.


Proje kapsamında 335 gölet tamamlandı, 665'i inşaat programında ve yapımına devam ediliyor. Ayrıca 85 gölet de taslak halinde bulunuyor.


Çalışmalar çerçevesinde Türkiye'de tanımlanan 26 bölge müdürlüğünde 1070, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de 1 gölet yapılacak.


 


- "Su ihtiyacına çözüm"


 


"GÖL-SU" projesiyle Türkiye'de yaşanacak herhangi bir kuraklıkta sıkıntı yaşanmasının önüne geçmek ve su ihtiyacı sorunlarını ortadan kaldırmak hedefleniyor.


Yaklaşık maliyeti 5 milyar liraya denk gelen proje kapsamında yapılacak göletlerde depolanacak 1 milyar metreküp su ile 2,5 milyon dekar tarım alanının sulanması ve taşkından korunma sağlanacak.


Projenin gerçekleşmesiyle yılda 450 bin vatandaşa iş imkanının sağlanması, kırsaldaki göçün önlenerek vatandaşın yerinde istihdamı sağlanarak tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı verilmesi, ortalama 7 yılda kendi maliyetini ödeyecek şekilde yılda 1,7 milyar lira mertebesinde gelir artışı sağlanması, taşkın zararlarının ve toprak erozyonunun önlenmesi, hayvan içme suyu temin edilmesi, yeraltı suyu potansiyelinin emniyetli rezervde tutulması, su ürünleri üretiminin ülke çapında yaygınlaştırılması planlanıyor.


Öte yandan, projeyle yeraltı suyundan pompajlı sulamaların cazibeli sulamaya dönüştürülmesi neticesinde enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyetinin düşürülmesi, suyun yangın söndürme amacıyla kullanılması, mesire ve rekreasyon alanlarının oluşturulması, ağaçlandırmanın yaygınlaştırılması, ülkenin mevcut depolama kapasitesinin arttırılması ve küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması hedefleniyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve DSİ, arzın artırılmasına yönelik, baraj ve göletlerin tamamlanması, havzalar arası su aktarımı, sulama maksatlı havzalar arası su aktarımı, atık suların kazanılarak yeniden kullanılması, talebin kısıtlanmasına ilişkin modern sulama sistemlerine geçilmesi, yeraltı sularına yönelik ölçüm sistemlerinin zorunlu kılınması, şehir ve sulama şebekelerindeki kayıpların azaltılması ve tedbirlerle su kaynaklarının korunması çalışmalarını Türkiye'nin dört bir yanında devam ettiriyor.


AA


Geri Dön