23 / 12 / 2024

Binalarda çıkma yasağı ertelendi mi?

Binalarda çıkma yasağı ertelendi mi?

Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da yürürlüğe girecek uygulama 2 yıl süre ile erteledi. Peki erteleme kapsamına hangi esaslar giriyor? Yönetmeliğe göre binalarda çıkma yasağı ertelendi mi?



Binalarda çıkma yasağı ertelendi mi?

Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da uygulamaya girecek geçici 6. maddesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iki yıl süre ile erteledi. Peki 6. madde ne diyor? Binalarda çıkma yasağı ertelendi mi?


Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik gereğince, 1 Haziran 2014’te yürürlüğe girecek olan madde, 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek.


Ertelenen madde ne diyor?

Eylül 2013'te yapılan düzenleme kapsamında 1/1000’lik parsellerde yapılacak inşaatlarda öne çıkmalar, yana çıkmalar ve arkaya çıkmalarla ilgili yasaklayıcı hükümler bulunuyordu.


Ertelenen madde:

Geçici 6. maddesi (Değiştirilmeden önceki hali)

“1 Haziran 2013 tarihinden önce yapı ruhsatı almak için yapılan müracaatlarla bu tarihten en fazla bir yıl önce olmak üzere belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunmak, riskli yapı tespiti yaptırmak üzere başvurulmak, noter tasdikli inşaat sözleşmesi yapılmak, yeni inşaat yapmak üzere ifraz, tevhit, ihdas, yola terk işlemi için başvurulan veya imar durum belgesi almak üzere başvuru yapılmış ise bu parsellere ilişkin yapı ruhsatı müracaatları 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırılmak kaydıyla 1 Haziran 2013 tarihinden önce yürürlükte olan mevzuata ve talep edilmesi halinde yönetmeliğin lehte olan hükümlerine göre neticelendirilir.”


PLÂNLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1 – 2/11/1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Plânlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin geçici 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Geçici Madde 6 - Bu madde değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce; belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunulan veya binası yıkılan veya riskli yapı tespiti yaptırılan veya Bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlarca yapı kimlik numarası alınarak riskli yapı tespit işlemlerine başlanılan veya inşaat sözleşmesi yapılan veya proje sözleşmesi yapılan veya inşaat yahut proje yapmak için noter tasdikli taahhütname veya vekâletname alınan veya yeni inşaat yapmak üzere; ifraz, tevhit, yola terk işlemi için başvurulan veya imar durum belgesi, yol kotu tutanağı, aplikasyon krokisi almak üzere başvurulan veya zemin ve temel etüt raporu hazırlanan parsellere ilişkin, madde değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı müracaatları, 1/1/2016 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, bu Yönetmelik hükümlerine veya ilgilisinin talebine göre Yönetmeliğin 14/9/2013 tarihli, 8/9/2013 tarihli ve 1/6/2013 tarihli değişiklik hükümlerine veya 1/6/2013 tarihinden önce yürürlükte olan ilgili idarelerin mevzuatına göre neticelendirilir. Ancak bu madde hükmü hiçbir şekilde yapının plânla belirlenen kat adedini ve emsalini artırmak amacıyla uygulanamaz ve bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemez.”


Yukarıda da görüldüğü üzere yapılan erteleme sıfırdan, işlem görmemiş yapıyı kapsamıyor. Süreci başlatılan ve tamamlanamayan yapıları kapsıyor.


Açık çıkmalar emsale dahil midir?

Yeni planlı alanlar tip imar yönetmeliği!


Geri Dön