28 / 04 / 2024

Binalardaki duman alarmı gece yangınlarındaki ölüm oranını azaltıyor!

Binalardaki duman alarmı gece yangınlarındaki ölüm oranını azaltıyor!

Haluk Yanık, 12-13 Kasım 2015 tarihlerinde Wow Convention Center’da düzenlenen “IV. Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi”nin açılış konferansında konutlarda yangın algılama ve uyarı sistemlerini işledi.



Haluk Yanık, evlerimizdeki yangının nasıl ölümcül bir tehlike oluşturabileceğini, yangın esnasında ölüm riskini azaltmak için ne gibi önlemler alınabileceğini yapılan araştırmaların sonuçları ve örneklemeler ile katılımcılara aktardı.  


Yangından ölümün en fazla konutlarda görüldüğüne dikkat çeken Yanık; “Konutlarda çıkan yangınlarda ölümlerin %70’i gece yangınlarda olmaktadır, çünkü insanlar ve hayvanlar uyurken koku alamamaktadır. Üstelik birkaç soluma bile yangın esnasında ortaya çıkan boğucu ve zehirli gazların etkisiyle bilinç kaybına yol açmaktadır. Konutlarda bir yangının başlangıcından itibaren kaçış süresi ortalama 4 dakika gibi kısa bir süredir. Uykudan uyanabilenlerin panik ve görüş kaybı yaşaması da yangından kurtulmalarını zorlaştırmaktadır” şeklinde konuştu. 

Haluk Yanık sunumunda, Türkiye’de yüksek konut binalarında yangın algılama ve uyarı sistemlerinin tasarım ve uygulamasında yapılan yanlışlıkları ve çözüm önerilerini de dinleyicilerle paylaştı. Herhangi bir sesli uyarı olmadan uykudaki bir insanın dumanı fark edip yangından kurtulmasının mümkün olamadığını, bu açıdan duman alarmlarının hayat kurtarabileceğine dikkat çekti. Evin sadece bir ya da iki noktasına konumlandırılan duman alarmlarının ise, uykudaki kişiyi uyandırmak için yetersiz kaldığının altını çizdi. 


Yanık, çözüm olarak; duman alarm cihazlarının en fazla 2 dakikada alarm vermesi, biri alarm durumuna geçtiğinde diğerlerinin de alarm vermesi, kablolu-kablosuz seçenekleri ile birbirlerine bağlanabilmeleri, test ve susturma özellikleri ve uluslararası standartlar olan UL217 ve EN 14604 sertifikalarına sahip olmalarıyla konutlardaki riski azaltabileceğini aktardı. 


EEC Entegre Bina Kontrol Sistemleri’nin sergi alanında yer alan standında, yangın algılama ve alarm sistemleri ile ilgili son yenilikler sergilendi. EEC’nin alanında uzman ekibi de ziyaretçilere Akıllı Adreslenebilir Yangın Dedektörleri, Network Yangın Kontrol Panelleri, Hava Çekmeli Hassas Duman Algılama Cihazları, Üç Boyutlu Lineer Duman Dedektörleri, Ex-Proof Sıcaklık, Alev ve Gaz Dedektörleri, Acil Durum Aydınlatma Armatürleri hakkında detaylı bilgiler verdi. 


İki yılda bir düzenlenen TÜYAK Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi ulusal ve uluslararası kuruluşların destekleri, yurt içi ve yurt dışı üniversite ve firma temsilcilerinin katkıları ile gerçekleştiriliyor. En son 2013 yılında 1.500 kişinin üzerinde kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik bu sene “Konaklama ve Sağlık Yapılarında Güvenlik” temasıyla düzenlendi. 



Geri Dön