18 / 05 / 2024

Borsada kazanç dolar bazında da katlandı

Borsada kazanç dolar bazında da katlandı

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri dolar bazında şubat ayından bu yana yüzde 93 oranında arttı. Bu yükselişte en etkili hisseler hizmet ve enerji sektörleri hisseleri oldu.



Piyasalarda geçtiğimiz hafta sonu itibariyle BIST 100 Endeksi 5.005 puana çıkarken işlem hacmi 122,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolar 18,64, euro 19,64 lira, gösterge faiz 10,19 seviyesinde bulunurken, altının onsu 1.794 dolar seviyesinde.

Hizmet sektöründeki yükseliş etkili oldu

Milliyet Gazetesi'nden Zeyten Aktaş'ın sayfasında yer alan bilgilere göre; borsadaki yükselişte en etkili hisseler hizmet sektörü hisselerinde çıkış oldu. Özellikle havayolu ve enerji şirketlerindeki yükselişler toplam piyasa değerine olumlu yönde yansıdı. Ulaştırma sektörü hisseleri yılbaşından bu yana ortalama yüzde 527, enerji sektörü hisseleri ise ortalama yüzde 390 prim yaptı.

Yabancı yatırımcı kısa süreli işlem yapıyor

Borsada yabancı yatırımcının payı yüzde 29,67 seviyesinde. Yılın başında bu oran yüzde 40 seviyesindeydi. Kasım ayının ortasından bu yana yüzde 29,3 ile yüzde 30,1 aralığında dalgalandı. Yabancı payındaki değişkenlik yabancı yatırımcıların kısa süreli işlemler gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Fonların hisse oranları

Yatırım fonlarındaki hisse senedi oranı yüzde 17,99 seviyesinde. Aralık başından bu yana hafif de olsa hisse oranlarında düşüş eğilimi gözleniyor. Emeklilik fonlarındaki hisse senedi oranı ise yüzde 20,71. Aralık başından bu yana hafif de olsa hisse oranlarında düşüş eğilimi gözlenirken oran yüzde 20’nin üzerinde.

20 merkez bankası bu hafta faiz kararı açıklayacak

Bu hafta yoğun bir veri gündemi var. Yaklaşık 20 kadar merkez bankası faiz kararı açıklanacak. Merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanılacak bir hafta piyasaları bekliyor. Başta ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve İsviçre olmak üzere 20 merkez bankasından faiz kararı açıklanacak. Yurt içinde ödemeler dengesi, iş gücü, sanayi üretimi, konut satışları, Merkezi Yönetim bütçesi ve konut fiyatları verileri öne çıkacak.

 

Borsada yeni dönemde küçük yatırımcı nasıl hareket etmeli?

Altı yatırım aracından üçü kaybettirdi, tasarruf sahiplerini zor bir dönem bekliyor

Borsa'da düzeltme mi panik satışı mı? Borsa bu hafta neleri takip edecek?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön