28 / 04 / 2024

BOTAŞ açıkladı! Doğalgazda mart tarifesinde değişiklik yapılmadı

BOTAŞ açıkladı! Doğalgazda mart tarifesinde değişiklik yapılmadı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ), mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı doğalgazın ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik yapılmadığını duyurdu. 



Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ)'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosu kapsamında, doğalgazda mart ayında geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife sabit olarak kaldı.

BOTAŞ'ın yaptığı açıklamadı, konut tüketicileri için dağıtım firmalarına mart ayında uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak kaydedildi.

Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak açıklandı. Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 12 bin lira olarak belirtildi.

Öte yandan, doğalgazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor. Kurumun internet sayfasında  açıklanan duyuru doğrultusunda  "Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında konutlarda, Avrupa ülkeleri arasında en az doğal gaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır." diye ifade edildi. 

BOTAŞ açıkladı! Doğalgazda mart tarifesinde değişiklik yapılmadı

DOĞALGAZ NASIL OLUŞMAKTADIR ?

Doğalgaz, ham petrol türümünün gerçekleştiği kaynak olarak kayada oluşan sıcaklığın 150 ºC'nin üzerine çıkması ile birlikte  ham petrolü oluşturan hidrokarbonların  parçalanarak doğal gazı oluşturan metan, etan gibi gazlara dönüşmesini sağlarlar. Bu süreçte, ham petrolün sıcaklık artışı ile birlikte parçalanması ile meydana gelen doğal gaz, termojenik doğal gaz olarak isimlendirilir.

DOĞALGAZ NEDİR?

Doğalgaz; yüzde 95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz bir gazdır. Bu nedenle olabilecek kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılan bir gaz türüdür.  Bu neden ile  THT(tetra hidro teofen) ve / veya TBM (tersiyer bütil merkaptan) kullanılmaktadır. Buna göre, doğalgaz; konutların ısıtma sistemlerinde, sıcak su temininde ve fırınlarda kullanılmaktadır .Ayrıca bunların dılında da enstrümanlarda ve soğutma sistemlerinde de kullanımı yapılmaktadır.

Seçimden sonra gayrimenkul sahipliği ve servet vergisi kapıda! Elektrik, doğalgaz, köprü ve otoyol da zamlanacak!

Doğalgaz faturalarında 150 TL birden artış olacak! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika doğalgaz desteği açıklaması! 

Merkez Bankası Başkanı tarih verdi! Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında düzenleme yapılacak! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön