15 / 05 / 2024

‘Böyle devam ederse seri iflaslar görebiliriz’

‘Böyle devam ederse seri iflaslar görebiliriz’

TOBB verilerine göre, nisanda bin 458, 2023’ün başından beri 5 bin 835 şirket kapandı. Döviz ve krediye ulaşmanın zorlaşması reel sektör üzerinde yaşanan baskıyı artırdı. Sektör temsilcileri “İflaslar artabilir” dedi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2023 yılı Nisan ayına yönelik kurulan ve kapanan şirketlere ilişkin istatistiklerini paylaştı. Bu kapsamda, nisanda bin 458 şirket daha kapandı. 2023’ün başından bugüne kadar toplam 5 bin 835 şirket kapanmış oldu. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 1,9 olarak kayıtlara geçti.  Kapanan kooperatif sayısı da yüzde 36,4 olarak kayıtlara geçerken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı da yüzde 13,3’e çıktı. 2023 yılı Nisan ayında kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,2 oranında azaldı. Kapanan kooperatif sayısı yüzde 44,4 oranında azalırken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 16,8 oranında attı.

 ‘Böyle devam ederse seri iflaslar görebiliriz’

•Nisanda kapanan şirket sayısı: 1458

•Yılbaşından beri kapanan şirket sayısı: 5 bin 835

•Yıllık artış: yüzde 34.2

•Kurulun şirket sayısı: yüzde 19 azaldı

‘FİRMALAR KUŞATILDI’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz ve altın talebin önüne geçmek için attığı adımlar yüzünden baskı altında kalan bankaların kredi musluklarını kapatması ve döviz satışını sınırlaması reel sektör üzerinde yaşanan maliyet baskısını artırdı. Seçimlerin ikinci tura kalması ile beraber ise kredi arzı neredeyse sıfırlandı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi son düzenlemelerin uygulanmaya başladığı 15 Mayıs itibarıyla 16 milyar 537 milyon liralık sert düşüşle beraber 9 trilyon 513 milyar liraya indi.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön