18 / 05 / 2024

Bu haber eski kiracıları üzecek! Bunu yapmak zorunlu!

Bu haber eski kiracıları üzecek! Bunu yapmak zorunlu!

Kiracılar yasal olarak neleri yapmak zorunda? Kiracı hangi yasaya uymazsa sorun yaşar? Son dönemde kiracıların yapmaktan kaçtıkları şeyler başlarına iş açabilir mi?



1 YERİNE 2 KEFİL İSTİYORLAR

Kiracılar ev, ev sahipleri ise güvenilir kiracı bulmakta zorlanırken, taraflar kendilerini korumak için çeşitli önlemler alma yoluna gidiyor. Ev sahipleri artık kiracı seçerken kılı kırk yarıyor ve çok daha dikkatli davranıyor.  Kefil istemek de ev sahiplerinin aldığı en bilindik önlemlerden biri. Ancak son dönemde istenen kefil sayısının 2’ye çıktığı da gelen duyumlar arasında. Peki ev sahibi kefil isteme hakkına sahip mi? Kira sözleşmesinde kefil yer alması zorunlu mu? Kira sözleşmesinde kefil olmanın belli bir süresi var mı? Kirasını ödemeyen kiracının borcu kefilden tahsil edilebilir mi?

Bu haber eski kiracıları üzecek! Bunu yapmak zorunlu!

KİRACI EVİ GÖSTERMEYEBİLİR Mİ?

Karda kışta sokakta kalmak istemeyen kiracılar, son dönemde bu nedenle  evi görmeye gelmek isteyenlere randevu vermekten kaçınıyor ve evi göstermek istemiyor.  Peki kiracı yasal olarak evi göstermeme hakkına sahip mi?

Hürriyet Gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre, İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık kiracıların böyle bir hakka sahip olmadığını belirtiyor. Yasal olarak evin eski kiracısının, talep halinde emlakçıya veya evi görmek isteyen muhtemel alıcıya gösterme zorunluluğu bulunuyor.  Bu zorunluluk Türk Borçlar Kanunu’nun 319. Maddesinde düzenleniyor ve maddede bu konu, “Kiracı bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür” ibaresiyle düzenlenmiş durumda.


Geri Dön