28 / 04 / 2024

Bu ilde konut fiyatları yüzde 130 arttı!

Bu ilde konut fiyatları yüzde 130 arttı!

Eskişehir konut piyasasını mercek altına alan Eva Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Uzmanı Fatih Doğan yaptığı açıklamada Eskişehir’de konut fiyatlarının son 1 senede yüzde 120-130 arttığını söyledi.



Eskişehir konut piyasasını mercek altına alan Eva Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Uzmanı Fatih Doğan önemli açıklamalar yaptı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Eva Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Uzmanı Fatih Doğan, hızlı trenin kentten geçmesi ve hızlı tren ağının yapımı süren hatlar ile genişlemesinin Eskişehir’e olan ilginin artacağını söyledi.

Fatih Doğan açıklamasında Eskişehir’in her geçen gün genişleyen sanayi bölgesinde havacılık-uzay, beyaz eşya, gıda sektörlerinde faaliyette olan uluslararası firmaların yurtiçi/yurtdışı misafirleriyle personelleri için ihtiyaç duyduğu konaklama talebinin Eskişehir’de çoğu marka otel firmasının dikkatini çektiğini söyledi.

Bu ilde konut fiyatları yüzde 130 arttı!

KONUT FİYATLARI YÜZDE 130 ARTTI

Doğan şunları dile getirdi: “Eskişehir'de 2020, 2021, 2022 senelerinde sırasıyla senede 22 bin 181, 21 bin 691, 22 bin 309 adet konut satıldı. 2023 yılının ilk 7 ayında da konut satışları 11 bin 160 adet şeklinde iken 2022'de söz konusu bu rakam 12 bin 244, 2021'de 9 bin 225 adet oldu. 2023 yılı ilk üç ayındaki konut satışları bir önceki senenin ilk 7 ayına göre değişim yüzde 9 oranında azalma göstermiş olup 2022 yılı verilerine göre de yüzde 33 oranında bir artış olduğu,  2021 yılı verilerine göre ise yüzde 30 oranında bir azalma olduğu görülüyor.

Şehir geneli konut satış fiyatları masaya yatırıldığında son 1 sene içinde değerlerde yüzde 120-130 gibi yüksek seviyelerde artış olduğu görüldü. Söz konusu bu artışların sebebi olarak geçmiş dönemlerde konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi, 1. el konut satışlarındaki ek faiz indirimleri ve sağlanmış olan diğer ödeme kolaylıklarının etkisi, enflasyon oranlarının üst rakamlara çıkması, inşaat maliyetlerinde meydana gelen artışlar, döviz kurlarındaki değişimler, insanların yatırım aracı olarak gayrimenkulleri talep etmesi gibi etkenler olduğu düşünülüyor. 

Bu ilde konut fiyatları yüzde 130 arttı!

METREKARE FİYATLARI NE KADAR?

Bölge özelinde birim fiyatlar masaya yatırıldığında Batıkent-Aşağı Söğütönü mahallelerinde ortalama 150 metrekare büyüklüğünde site özellikleri olan bir gayrimenkulün birim fiyatı 35 bin -38 bin TL/m2 aralığında seyrederken, yine ortalama 50 metrekare alanlı düşük metraja sahip genellikle öğrencilerin konaklamış olduğu Eskibağlar, Yenibağlar ve Bahçelievler mahallelerinde birim fiyatlar 26 bin-28 bin TL/m2 seviyelerinde.

Ayrıca diğer bir taraftan kendini geri ödeme yani amorti süreleri şehir içinde bölgesel bazda da değişkenlik gösteriyor. Yüksek gelirli ailelerin ikamet ettiği bölgeler arasında yer alan Tepebaşı'nda Batıkent ve Aşağı Söğütönü bölgelerinde, Odunpazarı ilçesinde ise Vadişehir ve Ihlamurkent bölgelerinde kendini geri ödeme süreleri oldukça yüksek seyrediyor. Ayrıca buna karşılık, toplu konut alanlarının bulunduğu bölgeler, kiralama opsiyonunun yüksek olduğu üniversite çevreleri gibi orta ve düşük gelirli ailelerin ve öğrencilerin daha çok yaşadığı bölgelerde de kendini geri ödeme süreleri daha düşük. Konut fiyatlarının artış gösterdiği oranlarda kira rakamlarının artmaması,  gayrimenkullerin kendilerini amorti etme sürelerinin uzamasına sebep oldu.

KONUTLARIN KENDİNİ GERİ ÖDEME SÜRELERİ DE YÜKSELDİ


Söz konusu kira rakamları ile konut fiyatları arasındaki makas açıldığından mülklerin kendini geri ödeme süreleri de uzadı. Bunun başlıca nedeni olarak da kontrat süresi dolan kiracıların kira rakamların makul seviyelerde tutma çabası, kira sözleşmelerindeki yasal sınırlamalar bölgede kira fiyatlarının pik bir yükseliş yapmasına da engel oldu. Konutların satış rakamlarının artması, kira rakamlarının yeterli talep olmadığı için azalması konutların kendini geri ödeme sürelerinin yükselmesine sebep oldu.”
 

Eylül ayı evde bakım maaşı yatan iller listesi: Evde bakım maaşı SMS sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Evlilik kredisi başvuruları başladı mı? İki yıl geri ödemesiz 150 bin TL evlilik kredisinde son durum!

Euro kazanmak isteyenlere müjde! Almanya Türkiye’den 60 bin personel alacak, valizini hazırlayan geriye bakmadan gidecek


Geri Dön