18 / 05 / 2024

Bursa Ataevler ve Beşevler'deki riskli binalar muhakkak yenilenmeli!

Bursa Ataevler ve Beşevler'deki riskli binalar muhakkak yenilenmeli!

Bursa Hayat Gazetesi'nin köşe yazarı Metin Eskin bugün köşesinde " Nilüfer'de bir gün " başlıklı yazısına yer verdi. İşte " Nilüfer'de bir gün " yazısının detayları..



 Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in gazetemiz kadrosunu Nilüfer Halkevi'ne davetine icabet ederek yolumuzu Nilüfer Belediyesi'ne düşürdük. Davet esnasında Başkan Bozbey'i dinledik ve sorularımızı kendisine yönelttik. Sayın Bozbey'de tiim içtenliği ve konulara hakimiyeti ile her soruya açıklık getiren cevaplar verdi. 

Katıldığım her toplantı sonrası, Mustafa Bozbey'in neden uzun süredir Nilüfer'i yönettiğini daha iyi anlıyorum. Yukarıda bahsettiğim gibi konulara hakimiyetinin temelinde destek kadrolarının genişliği ve niteliği çok önemli. Mustafa Bozbey, yerel yöneticiliği kadar, kadro ve kurum yöneticiliği açısından Türkiye'de ders olarak okutulmalı. 

Şimdiye kadar yazdıklarım ve bundan sonra yazacaklarım her türlü ideolojiden arındırılmış anlatımlardır. 

Her ne kadar siyasi yelpazenin aynı tarafında olmasak ta, uygulama ve düşünceleri ile birçok noktada yan yana gelebiliyoruz. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL; YAPI YENİLEME

Nilüfer ilçesi, bilindiği üzere ülkemizin en iyi planlanmış yerleşimlerinden biri. Ancak yapılan planlar ve imar uygulamaları mevcut nüfusa göre yapılmış durumda. Ada veya parsel bazında yapılacak dönüşümler, salt emsal artışı üzerinden yapılırsa, ileriki dönemlerde daha büyük sorunların yaşanmasına sebebiyet verecek. 

Mevcut alt-iist yapı, sosyal ve kültürel alanlar, ulaşım planlaması yaşayan nüfusa göre şekillenmiş durumda. 

Nilüfer'in kentsel dönüşüm açısından iki realitesi var. Ve bu iki realite birbirleri ile kesişmekten öte çarpışır durumda. 

Birinci realite, özellikle Ataevler ve Beşevler bölgelerinde 1999 depreminden önce yapılan ve riskli sayılan yapı stoğu. Gerek metali gerekse beton yorgunluğu ve imalat dönemlerinde uygulanan teknolojiler gereği, riskli bina sayısı oldukça fazla. Bu tür binaların bir şekilde ve muhakkak yenilenmesi gerekiyor. 

İkinci realite ise, yukarıda bahsettiğim mevcut nüfusa göre yapılan planlamalar. Sadece bina yapımı ve konut sayısının artması, Nilüfer'in doğasına aykırı olacaktır. 

Yapılması gereken, lokal değil, ilçenin tümünü kapsayan ve yeni planlamaların yapıldığı bir dönüşüm. Mustafa Bozbey'de böyle bir değişim ve dönüşümün faydalı olacağı konusunda ısrarlı ve doğru olanda budur. 

GÖLYAZI NİLÜFER'İN TURİZM YÜZÜ OLMALIDIR

 Gölyazı 2350 yılı varan tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim. Bugüne kadar bulunandan daha fazlasının yer altında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, doğal yapısı ve gölü ile de Gölyazı doğa ve kültür turizmi için tüm verilere sahip. 

Geriye kalan ise insan faktörünün turizm ile tanışması ve turizmi içselleştirmesi. Gerek Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gerek Bursa Valisi Münir Karaloğlu bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyorlar. 

Amaç, bölgeye artı değer kazandırmak ve turizm ile ekonomiye katma değer kazandırmak. 

Başkan Bozbey'in en büyük sıkıntısı, Gölyazı yaşayanlarının buna karşı ilgisiz ve negatif tavırları. Zaman içinde bazı alışkanlıklar değişecektir. Bunun olması da kaçınılmazdır. Mesele bu değişimden bölge halkının değil, başka insanların kazanç elde etmesidir. Turizm pastasının olduğu her yere talep ve rağbet olur. Bölge dışı yatırımcılar bu kokuyu hissettikleri an, araziler günün ederinden daha fazla değer kazanır. Kısa vadeli gelire hayır diyemeyen yöre halkı çok iyi paralara yerler elden çıkartır. Sonunda, doğup büyüdüğünüz yerlerde yabancı olursunuz. 

Sonrasında ise, çocuklarınız ve torunlarınız hayıflanır ve sizler hakkında çok iyi düşüncelere sahip olmazlar. 

Olmaz mı diyorsunuz? Hayatın gerçeği hiçbir boşluğu kabul etmiyor. Ege ve Akdeniz'de oluşan turizm bölgelerine bir bakın derim. Gerçek ve acı tecrübeler orada öylece duruyor. 


Bursa Hayat / Metin Eskin 


Haber Bursa Kent Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kendisini ziyaret eden Ataevler Mahalle Komitesi üyelerine mahalle için hazırladıkları kentsel yenileme planı hakkında bilgi verdi. Bozbey, parsel bazında kentsel yenilemeye karşı olduklarını belirterek, "Ataevler'in tamamına yönelik planlama yaptık" dedi. 


Ataevler Mahallesi'nde Nilüfer Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar hakkında Başkan Bozbey'den bilgi alan Mahalle Komitesi üyeleri, taleplerini dile getirdi. 


'YÜZDE 85'İ YENİLENECEK' 

Bozbey kentsel yönelime hakkında şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm adı altında bir şeyler yapıyorlar, ancak bu tür münferit değişimlerin kesinlikle doğru olmadığını söyledik. Ataevler'deNilüfer Belediyesi olarak bizim hazırlamış olduğumuz, mahallenin tamamına yönelik bir planlama var. Bu planlamada mahalledeki yapıların yüzde 85'inin yenilenmesi söz konusu. 


Bununla birlikte gelecek olan nüfus artışına karşılık kamusal alanın oluşturulması söz konusu. Bunları da planladık ama Büyükşehir Belediyesi bu konuda bizimle aynı düşüncede olmadığını açık açık beyan ediyor. Büyükşehir Belediyesi, "Biz veririz, ne olacaksa olsun. İsterse nüfus üçe katlasın, yarın öbür gün ister okul ihtiyacı olsun ya da olmasın bizi ilgilendirmiyor" diyor ve bu konuda çalışmasını sürdürüyor, ama mahkeme de buna 'dur' diyor. Kentsel yenileme çok basit bir şey değil. Mahallenin alt yapısıyla birlikte yenilenmesi gerekiyor" diye konuştu. 


Bursa Kent



Geri Dön