27 / 05 / 2024

Bursa'daki Şükraniye köyünde herkesin villası var!

Bursa'daki Şükraniye köyünde herkesin villası var!

Yaklaşık 100 villanın bulunduğu köyde hiç köy evinin bulunmadığını belirten Muhtar Yakup Fidan, "Köylüler villalara baka baka villada yaşamaya başladı" dedi



Osmanlı Devleti döneminde kurulan Kestel ilçesine bağlı Şükraniye köyünde her ailenin bir villası var.

Osmanlı döneminde Saray Bosna'dan gelen soydaşlarımızın 1893 yılında Kestel ilçesinde 40 hane olarak kurduğu Şükraniye köyünde bugün hiç köy tipi ev bulunmuyor. 1919- 1920'li yıllarda iki sene Yunan işgalinde kalan köy, o tarihlerde dağıldı ve köy halkının çoğu Bursa merkezine göç etti. 10 haneye kadar düşen köy, 1980'den sonra tekrar göç almaya başladı. Köy muhtarı Yakup Fidan, köyde yeşilin her tonunun bulunduğunu belirterek "Özellikle İnegöl, Bursa, İstanbul'dan maddi durumu iyi olan sanayiciler ve iş adamları burayı keşfetti. Köyümüz ormanın güzelliğiyle, doğasıyla, yeşiliyle, havasıyla ilgi odağı olmuştur. Genellikle yazlık amaçlı kullanılan bir köy halini almıştır. Biz köyün öz yerlisi olarak 10 haneyiz. Toplam yüz villa tipi ev vardır" diye konuştu. Köyün özünü yitirdiğine dikkati çeken Fidan, şunları söyledi: "Öz yerliler de kendi arsalarını satarak ya da kendi imkanlarıyla villalara benzeyen ya da villa tipi evler yapmışlardır. Mesela benim evime baksanız, benim evim de villa. Beni de Bursa'dan veya İstanbul'dan göç etti zannedebilirsiniz. Normalde biz yerliyiz. Eski köy şartlarında yetiştik. Boşnak ailelerin evi de villa tipi oldu. O yüzden köy havası ve o ahşap köy evleri kalmamıştır. Hepsi villaya dönüşmüştür. Bizim köyde köylüler de villalara baka baka villalaştı."

Köyün bir mesire alanı olduğunu anlatan Fidan, sözlerine şöyle devam etti: "Göletimiz devlet su işleri tarafından sulama amaçlı yapılmıştır. Fakat köyümüze eşsiz bir manzara katmıştır. Bu gölette vatandaşlar balık da tutabiliyor. Kenarlarında yürüyüş yapılabiliyor ve yüzme bilenler gölete giriyor. Gölete bakanlar Trabzon Uzungöl'ü hatırlıyor. Yapı itibari ile Uzungöl'e çok benziyor. Köyümüzde böyle bir göletin olması bize avantaj sağlıyor. Denizi bize arattırmıyor. Köyümüzün eski ismi Kazancı'dır.
İnegöl'e 15, bağlı olduğumuz Kestel'e 20, Bursa'ya da 30 kilometredir. Rakım olarak 600 metre yükseklikteyiz. Bol oksijenli köyümüzün etrafında 600 hektar orman vardır. Yeşiliyle eşsiz bir köydür."
Sabah


Geri Dön