28 / 04 / 2024

Büyük tehlikeye dikkat! Deprem bölgesine ‘kanser’ uyarısı!

Büyük tehlikeye dikkat! Deprem bölgesine ‘kanser’ uyarısı!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli tarihi depremlerin ardından ortaya çıkan enkazın oluşturduğu atıklar için çevre sağlığı uyarılarının ardından bölge için bir de ‘kanser riski’ uyarısı yapıldı.



Büyük yıkıma neden olan depremlerin, çevrenin haricinde insan sağlığı için de çok ciddi boyutlarda etkilere neden olduğuna dikkat çekildi.

Büyük tehlikeye dikkat! Deprem bölgesine ‘kanser’ uyarısı!

Yaşanan felaketin ardından yıkılan binaların 170 milyon tondan fazla atığa neden olduğu ve bunların taşınmasının 3-4 yıldan fazla süreceği bilgisini veren Dr. Mehmet Ali Küçüker, en büyük sıkıntının zamanla yarışmak olduğunu söyledi.

Çevre açıdan değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan birisinin de deprem sonrasında oluşan atıkların yönetimi olduğunu anlatan Küçüker, yıkımla oluşan inşaat atıkları ve molozlar için çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Son verilere göre depremde 212 bin binanın yıkıldığını hatırlatan Küçüker, “Yıkılan bu binalarda 170 milyon tondan fazla moloz atığıyla başa çıkmak zorunda kalacağız ve bunların içerisinde sadece inşaat atıkları yok. Mobilya, beyaz eşya ve elektronik eşyalar var. Bu da çeyrek milyon ton kütleye tekabül ediyor” ifadelerini kullandı.


Geri Dön