11 / 05 / 2024

Büyük tehlikeye dikkat! Deprem bölgesine ‘kanser’ uyarısı!

Büyük tehlikeye dikkat! Deprem bölgesine ‘kanser’ uyarısı!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli tarihi depremlerin ardından ortaya çıkan enkazın oluşturduğu atıklar için çevre sağlığı uyarılarının ardından bölge için bir de ‘kanser riski’ uyarısı yapıldı.



“3 - 4 SENEDEN FAZLA SÜRECEK”

Küçüker, deprem nedeniyle meydana gelen yıkımlarda atıkların karışık olduğuna da dikkat çekerek, bunların içinde çok sayıda tehlikeli, insan ve çevre sağlığına zararlı materyal bulunduğunu ve en önemli tehlikelerden birinin ‘asbest’ olduğunu vurguladı.

Büyük tehlikeye dikkat! Deprem bölgesine ‘kanser’ uyarısı!

KANSER HASTALIKLARINDA ARTIŞ UYARISI

Yıkımla oluşan molozların içerisinde bulunan tozun partikül madde olarak havada asılı kalabildiği ve solunduğu zaman soruna neden olduğunu hatırlatan Dr. Küçüker, “Asbest günlerce havada asılı kalabiliyor. Molozların ortaya çıkardığı tozlar taşınma, depolanma ve yüklenme sırasında kilometrelerce uzaktaki insanları veya yer altı, yer üstü su kaynaklarımızı kirletebilir. Özellikle eski binaların bulunduğu bölgede hem çalışanlar hem de orada yaşamak zorunda olan insanların kişisel koruma ekipmanlarını takmaları gerekmekte. Ayrıca bu elementlerin insan sağlığına etkileri hemen ortaya çıkmaz. Tozla oluşabilen asbest kaynaklı kanserin gözlenmesi 10-15 seneyi alır. Yapacağı etkinin boyutunu hemen şu an kestiremeyiz fakat önümüzdeki senelerde o bölgede kanser hastalıklarında artış olabilir” açıklamasında bulundu.

Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları başlıyor!

Depremin faturası belli oldu! Yıkım ve enkaz kaldırma bilançosu 12 milyar lira!

Enkazdan çıkan servet herkesi şok etti! 78 kiloluk altın sahipsiz kaldı!


Geri Dön