23 / 12 / 2024

Cahit Nakıboğlu: Yatırımcı çok arsa yok!

 Cahit Nakıboğlu: Yatırımcı çok arsa yok!

Gaziantep, son yıllarda yatırımcılara yer tahsis etmek için yeni sanayi-bölgesi arayışına girdi. 5’inci Organize Sanayi Bölgesi’nin yetersiz kaldığı kentte sanayicilerin yatırım taleplerinin karşılanması için Gaziantep-Kilis Polateli Organize Sanayi Bölge



Sanayi kenti Gaziantep, son yıllarda yatırımcılara yer tahsis etmek için yeni sanayi-bölgesi arayışına girdi. 5’inci Organize Sanayi Bölgesi’nin yetersiz kaldığı kentte sanayicilerin yatırım taleplerinin karşılanması için Gaziantep-Kilis Polateli Organize Sanayi Bölgesi’nin yapımının tamamlanması bekleniyor.


GAZİANTEP Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, 24 milyon metre kare alan üzerine kurulu 4 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğunu,19 milyon metrekare alana 5'inci OSB’nin kurulduğunu ifade ederek, ‘‘5’inci Organize Sanayi Bölgesi’ne çok yoğun talep geldi. Durum böyle olunca bizler de noter huzurunda kura çekimi yaptık. Altyapı çalışması devam eden 5'ini bölgemizde 40 fabrika faaliyete geçti. Diğer firmalarımızın yatırımları da hızla devam ediyor. Buna karşın halen bizden yatırım yapmak için arsa talebinde bulunanlar var ama maalesef tahsis edecek yer yok. Talep çok ama arsa yok. Sanayicimizin arsa talebini yakın zamanda Kilis Polateli bölgesine yapılacak OSB’de arsa tahsisi yaparak karşılayacağız. Çünkü şu anda hali hazırdaki bölgemizde yatırımcıya verebileceğimiz yer kalmadı" dedi.


70 BİN YENİ İŞÇİ

Cahit Nakıboğlu, 130 bin işçinin çalıştığı Gaziantep'te önümüzdeki yıl sonuna kadar 70 bin yeni işçiye daha ihtiyaç olduğunu belirterek, “Şu anda Gaziantep’teki OSB'lerde 130 bin işçi çalışıyor. 5’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçen ve geçecek olan fabrikaların alacağı işçilerle tahminimize göre yıl sonunda işçi sayısı 150 bin civarında olacak. Ancak yapımı süren 5’inci OSB’de yeni yapılan fabrika inşaatların tamamlanmasının ardından 2016 sonunda işçi sayısını 200 bin olarak tahmin ediyoruz. Yani önümüzdeki yıl sonuna kadar Gaziantep’te 70 bin işçiye daha ihtiyaç var” diye konuştu.


KESİNTİSİZ ÜRETİM

Gaziantep’teki OSB'lerde, tekstil ağırlıklı olmak üzere 900’ü aşkın tesiste üretim yapılırken-, aylık 350 milyon kilovatsaat elektrik, 35 milyon metreküp doğalgaz, 700 bin ton su tüketiliyor. Öte yandan halen altyapı çalışmaları ve tesis yapımının sürdüğü 5’inci Organize Sanayi Bölgesinin tamamlanması ile birlikte Gaziantep, Türkiye’nin en büyük OSB'sine sahip kent unvanına da kavuştu.


188 ülkeye ihracat yapıyor

SANAYİ üssü konumundaki Gaziantep'ten yapılan üretimler ise dünyanın 188 ayrı ülkesine ihraç ediliyor. Son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatta düşüş yaşanırken, 2014 yılında büyük bölümü Gaziantep olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 9 milyar 816 milyon 912bin dolarlık ihracat yapıldı. 2013 yılma göre yüzde 3.7 düşüşe rağmen Gaziantep,  6 milyar 641 milyon 306 bin dolarlı Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’na kenti olma unvanım korudu. Gaziantep’ten yapılan ihracatın yüzde 60,2’si Ortadoğu ülkelerine yapılırken, AB ülkeleri yüzde 16.1 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 8.8 pay ile üçüncü sırada yer aldı. 188 ülkeyle ihracat ilişkisi bulunan Gaziantep'ten en fazla ihracat ise Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, İran, Almanya, İngiltere, Libya ve Belçika'ya yapıldı. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller Gaziantep ihracatında önde gelen sektörler arasında yer aldı.



Hürriyet 



Geri Dön